Dobrý den, jsem po operaci kyčle, necementovaná náhrada, rehabilitační sestra hned po operaci požadovala zvedat rovně nataženou operovanou nohu nahoru, s tím že si mohu pomáhat rukou vloženou pod stehno, teď jsem se ale dočetl že tento cvik není vhodný, chci se tedy zeptat jak je to a jestli mám toto dál provádět ??
Cvičení po TEP
(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Zdravím,
každé pracoviště má své individuální metody při RHB po umělé kloubní náhradě. Za tyto metody má také svou zodpovědnost. My tento cvik po umělé kl. náhradě nedoporučujeme, a to z toho důvodu, aby necementovaná náhrada měla dostatek klidu ke vhojení.
www.revmacentrum.cz
mezi klasicky doporučované postupy nepatří. Ptejte se operatéra, ten ví, co a jak máte naimplantováno
návštěvník
Počet příspěvků: 48
Dobrý den, na podzim mám jít na operaci TEP a slyšela jsem, že potom je vhodné šlapat na rotopedu. Je to pravda ? Chtěla bych vědět, zda je to vhodné, doporučené nebo nutné a zda je lepší šlapat na rotopedu nebo na orbitreku. Orbitrek mám doma, rotoped bych musela koupit, ale to není problém. Jenom bych chtěla vědět, co je nejvhodnější. Děkuji Marcela
Zdravím,
Orbitrek vyžaduje plnou zátěž dolních končetin. Po operaci budete muset op. kyčel odlehčovat s oporou berlí.
Vhodnější je tedy rotoped
prim. Moster
návštěvník
Děkuji za informaci. Myslela jsem si, že rotoped bude vhodnější.
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Dobrý den, prosím o radu.
V září 2009 jsem absolvovala operaci totální endoprotézy kyčelního kloubu. Ráda bych cvičila na Power Plate, ale nevím, zda je toto cvičení pro mě vhodné. V současné době nemám žádné potíže, normálně sportuji (kolo, tenis, golf, beach volejbal).
Děkuji za odpověď.
Blanka
Jsou dvě otázky. Co je možné po tep (co se dá dokázat) a druhá je Co je rozumné po tep (co neškodí)
Možné je téměř cokoliv. Rozumná je běžná zátěž, kam bych beach volejbal (pokud to není plácaná na pláži) jistě nezařadil. PP netuším co je, ale kloub jistě nemá rád rázy a jistě není vhodná jakákoliv extremní zátěž- snižujete si předpokládatelnou délku přežití endoprotezy ve Vašem těle.
návštěvník
Dobrý den, přečetla jsem si Váš příspěvek (dotaz). Mě teprve operace čeká, někdy na podzim. To že hrajete tenis, golf atd.... mě velice zaujalo. Můžete mi prosim napsat na mail (mjetelinova@seznam.cz) něco o té operaci. Z jedné strany se na to už těším, ale z druhé strany se toho bojím. Děkuji za jakoukoliv zprávu. Marcela.
Zdravím,
je skvělé, že jste po op. TEP kyčelního kloubu OK, výborná práce kolegů, gratuluji.
Je potřeba si ale uvědomit, že životnost umělé kloubní náhrady ovlivňuje zátěž, zejména u ženy, kdy se kvalita kosti po klimakteriu vždy zhoršuje. Výskoky a doskoky jednak zvyšují tření mezi jamkou a hlavicí kyčelního kloubu, což vede k opotřebení, jednak jde o tlak kovového implantátu na kost. Kost tlaku může ustupovat. Výsledek takového zacházení s implantátem je uvolnění implantátu s nutností reoperace.
Délka přežití implantátu se v ortopedii hodnotí až po 10 letech! Tedy je nuto se dívat ne co je dnes, zítra nebo za rok, ale co bude za 10 let!
Každá umělá kloubní náhrada, zdůrazňuji každá - jakékoli kvality, je na běžnou občanskou aktivitu, nebolestivou chůzi a přiměřený pohyb. Nechci Vám brát entuziasmus, ale zvažte proto, jak dlouho si představujete, aby Vám Váš umělý kloub při Vaší aktivitě přežil bez uvolnění !!! Je to nyní jen a jen na Vás.
prim. Moster
návštěvník
Dobrý den, jak jsem již uváděla, čeká mě operace někdy na podzim. Těším se a bojím zároveň. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s lyžováním, běžkováním a bruslením na kolečkových bruslích ? Děkuji. Marcela.
Zdravím,
z dalších rizikových aktivit zcela nevhodných u umělé kloubní náhrady, které uvádí paní Marcela, lze doplnit: skoky s padákem, paragliding, trampolína, tenis na umělých površích, footsal, floorball, nohejbal, squash a podobné aktivity.
Třeba si uvědomit, že i u opatrného lyžování, ať sjezdového či u běžek nelze vyloučit riziko pádu, nejčastěji cizím zaviněním, známe všichni z osobních zkušeností.
Potom ovšem \"pozdě bycha honit\". Přál bych Vám vidět jak vypadá takový kyčelní kloub po pádu a rozštípnutí kosti stehenní tlakem implantátu.
Neberte to jako plané \"bububu\", ale důrazné doporučení z praxe o zacházení s umělou kloubní náhradou :-)
prim. Moster
návštěvník
Děkuji za odpověď. Neberu to jako plané bububu, jen se chci informovat. Říkám, že se bojím i těším zároveň. Těším se, že mi přestanou bolesti, mám také nohu kratší, a bojím se, jak to všechno dopadne.
Pokud si vyberete renomované pracoviště a skvělého operatéra, není potřeba se obávat, ale můžete se netrpělivě těšit na skvělý nový život bez bolesti s umělou kloubní náhradou.
Good luck :-)
prim. Moster
návštěvník
Děkuji. A znáte MUDr. Pilaře z Prostějova ?
návštěvník
Počet příspěvků: 14
Milý pane primáři,
pokud člověk má možnost a štěstí a vybere si renomované pracoviště a skvělého operatéra a vyhýbá se příliš zatěžujícím aktivitám, které uvádíte,doplnil to o udržování váhy, péči o kostní hustotu, nezáleží potom na typu endoprotézy? Např.jestli má tu s menším otěrem /tedy keramickou/ a z lepšího kovu? Má řešení nadstandartů, pokud se týče endoprotéz, smysl? Pokud byste seřadil ovlivňující faktory, jaké by bylo pořadí?
Děkuji a zdravím
Hanka
Zdravím, souhlasím s Vámi, že je důležité mít možnost vybrat si pracoviště a operatéra. Zdraví je přece to nejcennější,co člověk má a má mít tedy právo sám zvolit, co pro své zdraví udělá. Podíl úspěchu dlouhodobého přežití implantátu (více než 10 let) je cca v 60% v technice operace, ve 40% v materiálu. Proto se užívají systémy ke zpřesnění operací, tzv. operace s navigací (zejm. u začínajících operatérů). Materiál implantátu je též velice důležitý, zejména k ovlivnění co nejmenšího otěru třecích ploch endoprotézy (jamka - hlavice u kyčle). Standardní provedení operace a implantát by měl být k dispozici při standardním ošetření pro všechny pacienty s přiměřenou čekací dobou k operaci. Pokud chce mít pacient kvalitního operatéra podle své volby a endoprotézu s nejdelší křivkou přežití, co nejkratší dobu k realizaci operace, to by mělo být v nabídce nadstandardu. Tedy to, co má pacient právo mít - možnost legálně zvolit nadstandardní péči. Nikoli, že pacient musí zvolit nadstandard, aby měl kvalitní péči, jak národu podsouvají někteří naši politici, ale může, nikoli musí !!! zvolit to nejlepší pro sebe. Je to tedy vše v rukou pacienta - je dosud svobodná volba lékaře. Můj názor. prim. Moster
návštěvník
Počet příspěvků: 13
Jsem odborník na rozhodování za rizika a bezpečnost a ochranu zdraví.
Jsem doslova šokován, kolik základních informací se pacient řádně včas nedoví, počínaje tabulkou rozdělení četností podle pooperační schopnosti chůze (například Harrisovo schema lokomočních schopností) s odstupem 1 rok od operace.
Ročně se provádí podel ÚZIS asi 12850 primooperací TEP kyčle a žádná statistika UZIS nedovede odpovědět, kolik z pacientů procentuálně v causální souvislosti do roka zemře, tj. na sále i mimo ortopedický provoz anebo kolik jich je lokomočně nebo mentálně trvale těžce postiženo - zatímco chirurgové ortopedi při poskytování souhlasu s výkonem Vám neřeknou takřka nic, tak vlastní návštěvou Kladrub, LDN, RHB provozů a z klubů vozíčkářů se dovíte: ŽE JE TO ASI V TÉTO KATEGORII ZATRACENCŮ 7 procent!!!
Jen asi 15 % může mírně sportovat po TEP kyčle, dalších 15% slušně chodí - TAK VŠICHNI OSTATNÍ ŽIJÍCÍ MAJÍ HOLE, BERLE, nehýbá se jim špička nohy nebo se spontánně pomočují.
Cvičenía znalosti fyziatrů velmi oceňuji, ale dluh je zejména u ortopedů jak v informacích, tak v zodpovědnosti k riziku pacienta i v chování vůči pacientům v dialogu Lékař-pacient. Jsem zbytečně zmrzačen při TEP kyčle s nediagnostikovaným peroperačním průrazem dříku skrz femur s následky trvalého syndromu obrny utištěného nervu ischiadicu v podkolení PDK.
antonin.cuc@seznam.cz
Přiložené fotografie
K tomuto příspěvku jsou přiloženy fotografie, které se zobrazují pouze přihlášeným uživatelům - pro jejich zobrazení se přihlaste anebo se zaregistrujte.
Je mi líto vašeho postižení, nicméně výsledky nejsou tak tragické, jak hovoříte. Alespoň ne obecně. ěkterá pracoviště, třeba i naše si výsledky (funkční) velmi pečlivě kontrolují u všech odoperovaných.
Selucký
Myslím si , že úplně nejpodstatněější je výběr operatéra s dostatečnou erudicí, na dobrém pracovišti (protože rozhoduje mimo operátera i spousta dalších faktorů) s férovým přístupem k pacientovi. Tím je uděláno mnoho pro volbu postupu, timing operace, výběr protezy, technické provedení, doléčení a ev řešení komplikací(vzácně). Do tohoto vztahu by se pojišťovny neměli plést, druhá pravda je, že nadstandardy jsou a měly by být volbou pro pacienta po diskuzi s lékařem.
Selucký
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, je mi 48let, jsem 6 měsíců po operaci levého kyčelního kloubu. Nemám žádné problémy, 3 měsíce jezdím na rotopedu, nohu posiluji. Zajímalo by mě, jaké sporty a kdy můžu začít dělat? Např. tenis, rekreačně fotbal, nohejbal, volejbal? Jsem bývalý vrcholový sportovec. Děkuji Tonda
Zdravím,
v současné době se v ČR implantují velice kvalitní endoprotézy. Technika tedy zpravidla nezklame. Ve Vašem věku předpokládám, že máte necementovanou kloubní náhradu. Zde platí - čím je větší zátěž kloubu, tím dříve dojde k uvolnění na hranici entoprotéza / kost. Tedy hrozí uvolnění protézy z kosti. Prostě se protéza větší zátěží z kosti vyviklá. Kost ustoupí tlaku kovu. Navíc stoupá zátěží otěr mezi jamkou a hlavicí umělého kloubu. Je tedy jen na Vás, jak protézu zatížíte co do dlouhodobého výsledku. Ze sportů radím : tenis čtyřhra na antuce či trávě, cyklistika, golf, nordic walking. Jistě nedoporučuji nohejbal, výskoky a dopady při volejbale, zvážit riziko sjezdového lyžování - pády a srážky s jinými lyžaři. Je to tedy nyní jen na Vás.
prim. Moster, Revmacenrum
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda maminka která má 3 a půl roku po operaci
kyčelního kloubu může cvičit na orbitreku?Předem děkuji za odpověď Radka
Zdravím,
po vhojení umělé kloubní náhrady lze cvičit na orbitreku. Po 3 letech zcela jistě.
prim. Moster, Revmacentrum
návštěvník
Počet příspěvků: 22
Včera jsem spadla z kola,mám keramickou kloubní náhradu.Kloub nebolí,jak se projevuje prasknutí implantátu? Mám jen modřinu na koleni. Děkuji za každou odpověď.L
Zdravím,
keramika se může buď roztříštit hned - to by jste poznala - zkratek končetiny, jiné postavení. Může ale vláskovitě prasknout a potíže se projeví až za čas. V každém případě s keramickou protézou mooooooc opatrně ! A při každém podezření, že něco není OK, hned na RTG.
návštěvník
Nakonec jsem přeci jen šla na RTG a mám vše v pořádku.Ale do budoucna budu dávat pozor..
Zdravím,
to je velmi rozumné....
návštěvník
Dobrý den, jdu na TEP a zjistila jsem, že budu potřebovat nástavec na WC. Chtěla jsem se zeptat, zda a kde se dá zakoupit, případně zapůjčit, nebo zda se dá napsat na recept a vyzvednout v lékárně ? Slyšela jsem, že je to možné. Děkuji. Marcela.
návštěvník
Dobrý den, nástavec i fr hole jsem dostala na předpis, který vystavil ortopéd. K vyzvednutí ve zdr potřebách.Nástavec je zadarmo. Fr hole se doplácí podle druhu.Božena.
Zdravím,
protetickými pomůckami by Vás měl vybavit Váš odb. lékař. K přípravě na umělé klouby patří: franc. hole, podpažní berle, nástavec na WC dle Vaší velikosti, stolička do vany či na vanu - vše hradí pojišťovna. Vhodné jsou i klíny ke zvýšenému posezu, či delta klíny po op. kyčelní náhrady.
návštěvník
Dobrý den, děkuji za vyčerpávající odpověď. Francouzské hole už mám doma, ale nic víc mi lékař nepředepsal, tak se ho na to zeptám. Ještě jednou děkuji. Marcela
návštěvník
Budu, děkuji moc. Marcela.
návštěvník
Zdravím,
nástavec na WC jsem obdržela při odchodu z nemocnice. Na sedátko na vanu jsem prý neměla nárok (operace 29.9.2009).Koupili jsme ho a stál l138 Kč. Teď máme "sprcháč" a tak už ho nebudu potřebovat. Jestliže na něj nebudete mít také nárok, můžu Vám ho za 500 Kč poslat.
Blanka
návštěvník
Omlouvám se, částka je nějak divně. Má to být 1 138 Kč, původní cena.
Blanka
Zdravím,
pro informaci - sedačka do vany nebo na vanu je dosud hrazena pojišťovnami, možnost různého doplatku dle typu a prodejny. Po umělé kloubní náhradě lze všeobecně předepsat na poukaz odborným lékařem ortopedie.
návštěvník
Vážení,
pro ortopedické pacienty platí úhradová vyhláška MZCR pro přehled hrazených plně nebo částečně pomůcek, které má právo předepsat ortoped nebo rehabilitační lékař. Ve vlastním zájmu si tuto vyhlášku vyhledejte anebo se přímo informujte v prodejně zdravotních pomůcek, které předměty může na žádanku podepsanou lékařem prodejna vydat "před a po TEP kyčle", patří mezi ně kupodivu i zdravotní matrace s úhradou do 4,5 tis. Kč, a mnoho jiných předmětů. Střídavě to ani sami lékaři neznají a střídavě si svůj limit využívají "rozmyslně" pro své VIP. Zvýšené záchodové prkénko můžete žádat jen do jistého termínu, pak už jste totiž dostatečně "zrehabilitovaný". Já jsem obdržel sedačku do sprchy, až když jsem primářce řekl, že ji chci stejnou a tu samou jako pan XXX, který odcházel z lůžkového oddělení "včera". Na ortézu Walk ON od firmy Otto Bock jsem čekal 3,5 roku a 4 ortopedi se 2 roky přetahovali - kdo předpis nakonec vypíše, přestože terapeuticky byla záležitost ZCELA JASNÁ, taky netuším proč údajná pořizovací cena pro ppojišťovnu je za ten krám kolem 13 tisíc korun, reálná 1000,-Kč!!! ???
Přiložené fotografie
K tomuto příspěvku jsou přiloženy fotografie, které se zobrazují pouze přihlášeným uživatelům - pro jejich zobrazení se přihlaste anebo se zaregistrujte.
návštěvník
Počet příspěvků: 7
Dobrý den,ať hledám,jak hledám,nemůžu nic konkrétního najít,když najdu úhradovou vyhlášku,tak jen nějaké všeobecné informace.Nemohl by jste prosím sem dát odkaz,byla bych Vám moc vděčná.Děkuji.
Zdravím,
úhradová vyhláška je seznam veškerých pomůcek, které lze předepsat. Tisíce položek. K čemu Vám to bude? Nejlépe se informujte u Vašeho lékaře.
návštěvník
Dobrý den, děkuji za nabídku. Zjistím co a jak a když tak se ozvu.
návštěvník
Co možná nevíte o pomůckách pro zdravotně postižené občany
Ze zdravotního pojištění jsou občanům hrazeny mimo jiné, také prostředky zdravotnické techniky (= zdravotnické pomůcky).Na které pomůcky a za jakých podmínek zdravotní pojišťovna přispívá je jednoznačně stanoveno Číselníkem VZP , sestaveným v souladu s aktuálně platným zněním Zákona č.48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Částečná či plná úhrada je poskytována na široký sortiment pomůcek, předepisovaných a vydávaných pojištěncům na poukaz nebo poskytnutých přímo při výkonu léčebně preventivní péče.Tyto pomůcky jsou hrazeny za účelem pokračování v léčebném procesu, za účelem podpoření stabilizace zdravotního stavu pojištěnce, výrazného zlepšení či vyloučení jeho zhoršení a za účelem kompenzace nebo zmírnění následků zdravotní vady včetně náhrady nebo modifikace anatomické struktury nebo fyziologického procesu. Pojišťovna hradí vždy prostředek zdravotnické techniky v základním provedení nejméně ekonomicky náročném v závislosti na míře a závažnosti zdravotního postižení. Veškeré pomůcky, které si pojištěnec vyžádá sám u lékaře a nejsou indikovány zdravotní potřebou pacienta, se předepisují na poukaz s označením k úhradě pojištěnci - "hradí nemocný".
V případech, kdy potřebnou pomůcku důležitou při stabilizaci handicapu (kdy zdravotní postižení je již trvalého charakteru a pomůcka umožňuje integritu do vnějšího prostředí, usnadňuje zdravotně postiženým běžný život v domácnosti nebo v povolání) hradí příslušná zdravotní pojiš´tovna buď jen částečně nebo vůbec a ani ji neposkytuje formou zapůjčení, mohou občanům těžce zdravotně ( tělesně, zrakově, sluchově ) postiženým, na základě předložené žádosti, poskytovat okresní úřady peněžité příspěvky ze sociální sféry na opatření těchto pomůcek.
Pokud zdravotní pojišťovna hradí potřebnou pomůcku částečně, přihlíží se při stanovení výše příspěvku k této skutečnosti.
Pomůcky, kterých se možný příspěvek či úhrada týká jsou přesně vymezeny Přílohou č.4 Vyhlášky Zákona 182/1991 Sb., kterou se provádí Zákon o sociálním zabezpečení a Zákon České národní rady o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení:
Příloha č. 4 k vyhláce č. 182/1991 Sb.
Rehabilitační a kompenzační pomůcky pro těce zdravotně postiené občany
4. vyputěno
5. Přenosný WC 100 %
6. Psací stroj se speciální klávesnicí 50 %
7. Motorový vozík pro invalidy 50 %
8. idle na elektrický pohon 50 %
9. Přenosná rampa (pro vozíčkáře) 100 %
10. Zvedací zařízení vozíku na střechu automobilu 100 %
11. Zařízení pro přesun vozíčkáře do automobilu 100 %
12. Individuální úpravy automobilu 100 %
13. vyputěno
14. Dvoukolo 50 %
15. ikmá schodiová ploina 100 %
16. Signalizační pomůcka SYM-BLIK 80 %
17. Koupací lůko 50 %
18. Nájezdové lyiny pro vozíčkáře 100 %
návštěvník
berle jsem dostala automaticky v nemocnici,WC nástavec při odchodu z RHB ústavu,sami se mne i ptali,zda chci sedátko do vany.Neplatila jsem vůbec nic.možná záleží na Vaší zdravotní pojiš´tovně.Vězte,že všichni kolem vás,se snaží pro Vás udělat maximum
návštěvník
Já jsem dostal "zdarma 3 operace TEP kyčle", z nichž správným řešením terapeuticky vhodným nebyla ani jediná, přitom mě bihužel ještě natrvalo zmrzačili - a tváří se, že je to pravá "based evidence Medicine". Ale diagnoistikovat ani léčit "Nekrózu hlavice femuru" - opravdu neumí a asi ani nechtějí,a to ani když jsem jim tuto správnou svoji diagnózu dal písemně a včas!!!
Teď u soudu ortopedi neumí ani říci slovo, co je k tomu vedlo, když totiž veškeré reálné lékařské důvody dávno jsem se 3 soudními znalci ortopedie předem písemně v žalobě vyvrátil.
Budu nadosmrti už jen zmrzačen a pajdat, chodím 3x týdně ambulantně léčit následky 200x za rok. To abych vůbec ještě chodil, k tomu mě vzrostlo mezitím riziko smrti na následné ortopedické komplikace zatím 4x během několika málo let, jak jsem nechal zaprotokolovat soudně můj výpočet, který rád podstoupím jako vědecké biomedicinské vzorové řešení Ochranné světové pacientské organizaci při WHO i soudem určenému znalci ortopedie ČR.
Troufli si totiž Mistři v Ml. Boleslavi na operaci, kterou podle zákona č 123/2000 Sb. ve třech §§ nedodrželi včetně povinné shody postupu podle návodu výrobce!
U soudu jsem již znalecky prokázal, že takové zřetězení chyb u procesů lege artis by mělo pravděpodobnost legálního vzniku 1 : 5 milionům případů!!! Tedy při ročním množství 12850 primooperací TEP kyčle za rok v ČR, se ještě nikdy nic podobného v ortopedii ČR jako WATERLOO - neodehrálo.
Naopak, když nejsou dodržena ZÁKONNÁ PRAVIDLA PREVENCE RIZIK POŠKOZENÍ PACIENTA, tak pak vznikají zákonitě tragedie - a doufám, že Vás to tedy asi nepotká, nemíním Vás strašit! Věřil bych panu primáři na Vašem místě, zvlášť kdyby mi odpověděl na pár dotazů.
Zaplaceno ale dostali mí škůdci od zdravotní pojišťovny všechno včas do puntíku! Pojišťovna nemocnice Kooperativa ví, že všechno dávno věcně prohrála, ale soud trvá zcela absurdně již 2 roky a bude jistě ještě asi 7 let trvat s odvoláními, je to pro viníky i Kooperativu a vlastně i pro soudní mašinerii - velmi výhodné.
Snad mi rozsudek podstrčí nakonec JUDři s MUDry pod náhrobní kámen v našem rodinném hrobě na Vyšehradě!
návštěvník
Dobrý den, jsem jeden měsíc po operaci kyčle, necementovaná náhrada. Chtěla bych se zeptat, jak je to s dlouhým sezením? Sedím např. v kuse dvě hodiny. Nemá to vliv na náhradu a její upevnění a vhojení do kosti ? Děkuji. Marcela.
Zdravím,
můžete sedět bez obav - úhel ale mezi trupem a stehnem by měl být 90 st. a vyšší (polosed / pololeh)
návštěvník
Děkuji za info. Úhel dodržuji. Marcela
Tento cvik je na operovanou dolní končetinu hned po operaci příliš náročný a nemusel by kyčli udělat dobře - velká páka. Doporučuji postupné ohýbání dolní končetiny sunutím paty po podložce do pocitu napínání- ne přes bolest. Pak až ohnutou dolní končetinu lze zvedat nad podložku.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?