Špatné vidění po implantaci nitrooční čočky

Špatné vidění po implantaci nitrooční čočky

mambab  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
Dobrý den, před třemi týdny mi byla implantována multifokální nitrooční čočka ReSTOR zatím do jednoho oka. Měla bych tedy vidět dobře do dálky i do blízka, do dálky začínám teprve ted videt, ale určitě ne dobře a do blízka vidím stejně jako před operací. Chtěla jsem se zeptat zda se vidění ještě upraví nebo se může stát, že vidět bude téměř stejně jako před operací? Mohla bych si nechat do druhého oka voperovat monofokální čočku abych alespon do dálky viděla dobře nebo se tohle nedá, děkuji za odpověd.
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
děkuji Vám za dotaz. Obvykle jsou tyto čočky implantovány v krátkém intervalu, aby rozdíl vidění mezi očima byl co nejmenší a mohla proběhnout adaptace na novou situaci. Nebylo by nejlepším řešením mít v každém oku zcela jiný typ nitrooční čočky. Můžete mít také zbytkovou refrakční vadu a další důvod proč nevidíte čistě. Požádejte prosím o vyšetření a informaci o stavu na pracovišti, kde jste byla operována.
S pozdravem
Prim. MUDr. Petr Novák  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 19 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
tak jak své problémy popisujete bych odhadl, že před operací Vaše oko bylo lehce krátkozraké. V těchto případech, vzhledem k anatomickým poměrům v oku dochází pomaleji ke stabilizaci pooperačního dioptrického stavu.To by měl ale z výsledků nejlépe poznat lékař, který Vás operoval. Multifokální čočky optimálně fungují, jsou-li operovány do obou očí, proto bych Vám jinou čočku do druhého oka nedoporučoval.
S pozdravem
prim. MUDr. Petr Novák
Refrakční Centrum Praha
Olivova 6, Praha 1
www.refrakcni centrum.cz
Jirka  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,jsem 3,5 roku po operaci-počínající šedý zákal,astigmatizmus,původní korekce +5 dálka,+8 blízko.Implantované čočky ACRYSOFT RESTOR SN6AD3.Dále provedena dokorekce femtolasikem,čištění pouzdra čočky-velmi pozitivní.Přetrvávající problémy-výrazné glare,hallo,ztráta detailu na dálku i blízko,zhoršené vnímání odstínů,problémy za soumraku,v protisvětle,nutnost tmavých brýlí za každého počasí.Korekce na čtení + 1,5.Celkově mám dojem,že jsem si za nezanedbatelnou částku koupil šedý zákal,jasné,ostré vidění ani náhodou.
Pan doktor krčí rameny.
Za eventuelní odpověď děkuje Jirka
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 565 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
čočka, která Vám byl implantována, je sice závislá na velikosti zornice, ale příčinu Vašich komplikací bych nacházel spíše v prodělaném laseru, zvláště jestli se doostraňovala ještě nějaká zbylá plusová vada a astigmatismus. Glare a hallo jevy jsou celkem časté komplikace po laserové operace lasik i femtolasik. Samozřejmě by bylo nutné podrobné vyšetření, jestli se znovu nevrátil druhotný šedý zákal a je tedy nutné opakovat "čištění pouzdra" , dále zda se například pod flapem nevyskytlo lehké zvazivění či zašednutí, a obzvláště zda je vše v pořádku na sítnici (vyšetření OCT). Tyto onemocnění by bylo třeba vyloučit. Pokud by bylo vše v pořádku, pak by se i další příznaky daly připsat na vrub laserové abrazi. Dokorekce +1,5D na blízko se někdy stát může a to v případě, že mozek plně neakceptuje nově nastalou situaci. Nastává to zřídka kdy, ale může se to vyskytnout.


V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
BLANKA30  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 5 odpovědí
dobrý den,jsem týden a 14 dní po operaci katarakty a implantaci čoček restor.na pravé oko vidím na blízko až do vzdálenosti cca 80 cm.ale ani na jedno oko nevidím na dálku a to ani v rozsahu, ve kterém jsem viděla. jak dlouho trvá, než se oči naučí dívat se? uvidím ještě tak, jako dříve?jsem invalidní a pc používám přes tv obrazovku s maximální uhlopříčkou. dnes píši jen díky tomu, že jsem začala vidět na blízko pravým okem, to znamwená že vidím klávesnici. ale text na obrazovce nevidím, ačkoliv jsem dříve neměla tyto problémy. to mi dělá starosti. na kontrolách, po snížení očního tlaku mi píší-subjektivně vidí mlhavě, objektivně oči v pořádku. připadám si děsně. na pravém oku jsem měla zvýšený tlak při kontrole druhý den 29. na levém oku 48. po lécích se tlak srovnal.na obou očí mám oklo světel prstence, říkám jim prskavky. objevily se, také na obou očích plující černé tečky a bublinky, bez ohledu na sílu světla. zmizí?prskavky okolo světel mi nevadí, nejsem řidič a 85 % života trávím na lůžku. kdybych chtěla upravit vidění, v případě, že se nezlepší, musela bych znovu platit? 40 000 za to , že vidím jedním okem na blízko, mi připadá dost.
děkuji blanka30
BLANKA30  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 5 odpovědí
jsem týden a 14 dní po operaci katarakty a implantaci čoček restor.na pravé oko vidím na blízko až do vzdálenosti cca 80 cm. ani na jedno oko nevidím na dálku a to ani v rozsahu, ve kterém jsem viděla. jak dlouho trvá, než se oči naučí dívat se? uvidím ještě tak, jako dříve? na pravém oku jsem měla zvýšený tlak při kontrole druhý den 29. na levém oku 48. po lécích se tlak srovnal. děkuji blanka hylanová
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 565 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
vidění po operaci se ustaluje po následujících šest týdnů. Pokud se tlak podařilo srovnat v krátkém intervalu, neměl by to být problém. Příčinou mlhavého a neostrého vidění může být ještě dohojovací proces, nebo zbývající refrakční vada, eventuálně posttraumatický syndrom na sítnici, který se projevím mírným otokem a vidění tak zmlhavý. V úvahu připadají i usazeniny na zadním pouzdru čočky (ale vzhledem k časovému intervalu od operace je poslední jmenované velmi málo pravděpodobné).
Ony prskavky, jak je nazýváte, jsou velmi častým jevem na čočce, která Vám byly implantována a platí, že čím je zornice rozšířenější (tedy zejména za tmy), tím budou prskavky větší. Plující černé tečky budou s největší pravděpodobností benigní záležitost - sklivcové zákalky, které jste v oku měla i před tím, ale nevnímala jste přes vaši již zašedlou čočku. Teď když je v oku čočka zcela průhledná, tak je vnímáte více. Ty nezmizí, mozek si však na ně zvykne a nebude si jich tolik všímat.
Úprava vidění v případě nezlepšení záleží na původu problému. Pokud je to zbylá dioptrická vada, tak ta se dá odstranit laserem, nebo vložením ještě jedné další čočky do oka. Pokud by se mohl nedokázal přizpůsobit nastalé situaci s multifokální čočkou, tak je možná reimplantace za monofokální čočku a k tomu brýle na čtení. Jakákoli úprava dioptrií ne neprovádí dříve než sedm týdnů po operaci.
Co se týče financí je nutné se obrátit na pracoviště, kde Vám provedli operace. Některé kliniky mají dokorekci laserem v ceně. A případná reimplantace je také odvislá od přístupu kliniky.
s pozdravem Dr.Korda

růženka  |  návštěvník  |  Praha
  • 3 odpovědí
Dobrý den,jsem 3 týdny po operaci multifokálních čoček ReSTOR toriciol.Na blízko vidím špatně,mlhavě,do dálky také nic moc,obraz se mi jako by třese,v koutku oka vidím chvějící se čáru,jsem citlivá na světlo,oči mi často řežou a pálí.Doufám,že se to vylepší.Dále prosím o radu,kapala jsem si 3x denně kapky Flarex,které mi teď došly s jsem objednána na kontrolu za 14 dní,jestli mohu být bez nich,aniž bych něco nezanedbala.Děkuji za radu.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 565 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
citlivost na světlo je po takovéto operaci naprosto normální. Sítnice je zvyklá, že přes zakalenou čoku k ní pronikne menší intenzita světla a teď, kdy přes čirou čočku dopadne více světla, si sítnice musí neprve přivyknout. Nebojte se, tento stav se upraví do tří měsíců. Pokud ještě přetrvává řezání a pálení může se jednat ještě o dohojovací proces v místech, kudy se vstupovalo do oka. Opět po úplném zahojení pocit zmizí. A právě kvůli těmto problémům byste neměla přestávat kapat. Pokud je pracoviště, kde Vás operavali příliš daleko, zajděte ke svému spádovému oftalmologovi pro předpis.
K Vašemu vidění. U tórické multifokální čočky je vždy trochu delší období, kdy se čočka tzv. usazuje (až 6 týdnů). Takže ještě vyčkejte. Samozřejmě se může jednat o zbytkovou refrakční vadu, ale i ta by se neřešila dříve, než skončí dohojovací proces (cca 1,5-2 měsíce od operace). Pocit třesoucího obrazu opět může být přítomen než se oko a zejména mozek plně srovná s novou situací.

odpovědět

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

vigi  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 15 odpovědí
Dobrý den,
je možné mít implantovánu v jednom oku multifokální čočku a v druhém trifokální? Nebude to působit kotraproduktivně - tedy místo lepšího vidění (díky čočce trifokální) vidění horší díky různým typům čoček?
Jsem konkrétně tento případ už více jak 2 měsíce po operaci a zejména do dálky je vidění velmi neostré. Na počítač písmena sice lehce rozmazaná, ale přečtu, do blícka na čtení je to v pohodě. Děkuji.

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

vigi  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 15 odpovědí
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda může ovlivnit špatné vidění do dálky implantace multifokální čočky do jednoho oka a trifokální do oka druhého? Jsem 3 měsíce po operaci, do blízka dobré, na počítač písmena mírně rozmazané, ale přečtu (díky trifokální by to ale mělo být lepší, ne snad?) do dálky vidění velmi neostré.

Reakce na vigi

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 565 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
v jednom dotaze uvádíte 2 měsíce od operace a hned v následujícím 3, tak nevím co je realita. Mozek se na novou situaci musí adaptovat a to chce čas. Většinou jsou 2-3 měsíce dostačující, ale jsou i případy (velmi vysoká vada, nižší stupně tupozrakosti, horší neuroadaptace atd.), kde to může trvat o něco déle. I kdyby tam eventuálně zůstala drobná dioptrie, tak je s jejím dodatečým řešením vhodné ještě počkat. Kombinace trifokální a multifokální čočky nenarušuje kvalitní vidění do dálky. A ještě se tak docílí optimálního vidění do blízka. Postup je to vyzkoušený a ověřený. Nemusíte se obávat, není to nestandardní postup. Popisován je i v odborné literatuře. Pro zajímavost je to například prestižní oftalmologický časopis Cataract and refractive surgery - konkrétně suplement březnového vydání 2012. Dostupné v knihovnách a nebo Vám na vyžádání zašlu na mail v pdf.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

Lus  |  návštěvník  |  Bratislava
  • 3 odpovědí
Dobrý deň, som 2 mes. a par dni po vymene šošovky ľaveho oka, ktore je tupozraké. Mam implantovanu monofokalnu toricku šošovku. Nečakala som že budem vidieť perfektne, dokonca ma primar ubezpečoval že horšie to nebude. Dnes môžem povedať že vidím horšie, ľave oko si teraz uvedomujem ako rozmazané hlavne periferne niekedy aj celkovo, obcas vidim tmavy pas zboku.Je to velmi neprijemne vnimat to. Po pooperacnych meraniach, mam z byvalych +8D teraz -0.5D, prave oko je bez dioptrie ale ja vidim omnoho horsie. Prosim Vas to takto bude už stale, alebo sa ten vnem mozog vie aj vylúčiť? Som z toho už unavena. Ďakujem

Související recenze a zkušenosti

hudebnik1 6.11.2017
Spokojený/á

Byl jsem velice spokojen s celým personálem, jsou všichni příjemní a ochotní, mohu jenom doporučit, nebudete litovat. Pan doktor Lubomír Továrek má zlaté ruce. Operace levého oka, ve kterém mi byla provedena výměna lidsk... Více 

1 Like   21 Komentářů  
Doktor ve Vašem okolí