Centrální serózní chorioretinopatie

Centrální serózní chorioretinopatie

Tinamusilova  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den pane doktore, můj dotaz se týká mého manžela 41let. Před 2 lety mu byla zjištěna Centrální serózní chorioretinopatie. Jelikož prý má postižení v těsné blízkosti centra vidění, tak jeho léčba celé 2 roky spočívá v užívání léku Diluran a aescin. Pokud léky vysadí, tak se mu to během měsíce opět vrátí. Mluvil s pani doktorkou o léčbě laserem, ona se však obává, že by mohlo dojít k poškození zraku spočívající ve výpadku vidění, nebo nějaké skvrny. Chtěla by jsem vás poprosit o názor, zda jde tento jeho stav doživotně léčit těmito léky. Zda není opravdu jiná možnost. Je možné se objednat k vám na konzultaci? Pani doktorka ke které ty 2 roky chodí je momentálně na stáži v zahraničí na půl roku a manžel má po snížení dálky diluranu opět rozmazané vidění. Děkuji Musilová
doc. MUDr. Petr Souček Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 39 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den,
laser není jediná možnost léčby, zvláště, když je zdroj prosakování umístěn blízko centra. K rozhodnutí o dalším postupu je nutné provedení angiografie a OCT.
S pozdravem,
doc. MUDr. Petr Souček, Ph.D.
Centrum klinické oftalmologie, Praha
Tinamusilova  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
Děkuji za pozitivní odpověď
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
další možností by byla aplikace tzv.antiVEGF do sklivcového prostoru. U takto odolných forem nasazujeme tuto léčbu klidně už po 4 měsících konzervativní léčby a obvykle je efekt velmi dobrý, bez recidiv.
S pozdravem

Související recenze a zkušenosti

Spokojený/á

Pan doktor je skvělý, vše mi před zákrokem vysvětlil, posadili mě na lehátko a během zákroku vše taky vysvětloval. Povídal si semnou. Vůbec jsme se nebála zakroku. Mohu jen doporučit.

Korekce očních vad nitroočními zákroky - Související videa

Doktor ve Vašem okolí