Strabismus a příliš silné brýle?

Strabismus a příliš silné brýle?

Anna Peroutková  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
Dobrý den,
u mého téměř pětiletého syna se objevila pravostranná esotropie. Oční lékařka mu předepsala brýle o síle 2 dioptrie na každé oko . O jiné oční vadě nás neinformovala. Sdělila nám, že léčba bude dlouhodobá. Zdá se mi, že brýle jsou dost silné a proto se chci zeptat, zda synovi nemohou zrak do budoucna nějak poškodit. Nebude pak závislý na brýlích i po případné úpravě esotropie? Děkuji za odpověď.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 529 odpovědí
  • 37 Likes
Dobrý den paní Peroutková,
při šilhání čili strabismu se předepisuje dítěti plná korekce, která se vyšetří u dítěte v tzv. cycloplegii speciálními kapkami, kdy oční svaly ochrnou a na přístroji autorefraktometru změříme skutečnou velikost dioptrií. V případě Vašeho syn předepsané brýle o velikosti 2 dioptrií jsou možné. Ano léčba je dlouhodobá.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
k léčbě strabismus je v prvé řadě potřeba předepsat správné brýle,nejlépe plnou korekci,aby oko mělo nejlepší podmínky pro svou funkci a aby se postavilo do správného postavení .K dalšímu obvyklému postupu patří okluse- zakrývání zdravého oka,aby šilhavé oko více pracovalo , a ortoptické cvičení , které je hrazeno zdravotní pojišťovnou . Léčba strabismu je vždy dlouhodobá.
MUDr.Kateřina Šinclová
Buvol7  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den.
Mám 2 letou dceru,která stáčí levé oko k nosu.U očního lékaře nám bylo zjištěno toto:
H500 Konvergentní konkomitantní strabizmus, VOPL 4/15 nat.izolované obrázky,déle neudrží pozornost, v Ccylogylu +9,0 x = 2,0/172 a + 10,25 x = 2,25/161 PD 47mm brýle nám pak byli napsané na 1x + 7,0x = 2,0/172st. a +8,5 x =2,0/161st.

Příjde mi že to jsou strašně velké dioptrie.Dcera opravdu kromě šilhání nejeví jiné signály že by neviděla.Pojmenovává i malé obrázky v knížce i věci v dálce.Tyto dioptrie nám byli stanoveny jen na základě výsledku z přístroje který toto naměřil po rozkapání očíček a přemlouvání dcery,aby se koukala nejdříve 1 a pak 2 okem na obrázek v přístroji.Mám se spoléhat na výsledek z přístroje nebo mám raději zajít ještě k jinému očnímu lékaři?Pokud by dcera nosila brýle se špatně určenými dioptriemi nezhoršilo by jí to spíše zrak?
Já sama nosím už od malička brýle,ale "jen" se 2 a 3 dioptriemi,takže když mi pan doktor oznámil že dcera má mít 10 a 9 tak jsem byla opravdu tak trochu v šoku.
Děkuji za odpověď.
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 130 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
děkuji za dotaz. Je to často překvapení a zdroj nejistoty, když jsou naměřeny vyšší hodnoty dalekozrakosti. Pokud bylo dítě změřeno přístroje po "rozkapaní" = ochrnutí zaostřování do blízka, je výsledek velmi spolehlivý. Někdy je pozorován i nárůst v dalším období, když dítě nosí odpovídající korekci. Malé děti mají totiž velkou schopnost zaostřování do blízka (více jak 10 dioptrií) a tuto schopnost používají ke korekci dalekozrakosti. Většinou se srůstem oka tato vada zmenšuje. Správné brýle jsou základem léčby sbíhavého (konkomitantního) šilhání.
Věřím, že budete mít s léčbou úspěch, bude trvat více let.
S pozdravem
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 529 odpovědí
  • 37 Likes
Dobrý den,
u takto malých dětí se brýle předepisují právě podle tohoto přístoje. Důvodem je velmi silná schopnost akomodace. Rozkapáním je ona akomodace vyřazena a tak se zjistí skutečné dioptrie, aniž by se dítě muselo na obrázek zaostřovat, stačí se na něj koukat jen kvůli centraci.
To, že má předepsány tak silné dioptrie není neobvyklé, řeší se tím totiž ono šilhání a ne primárně oční vada. Dcerka právě díky velké schopnosti akomoce rozkouká i tyto dioptrie bez nutnosti brýlí, ale na to levé oko je to hrozně velká námaha a tak oko ujede. S tím, jak dcera poroste se bude oční vada snižovat a je možné, že skončí v dospělosti bez brýlí. Momentálně jsou ale nezbytné pro správný vývoj souhry obou očí (binokulárního vidění), takže doporučuji nosit a neboj te se, zrak si tím nezkazí.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
ředitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

lbraunerova  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
naší dcerce začalo ve 3 letech "ujíždět" občas očičko k nosu. Po vyšetření a změrení zraku jsme dostaly brýlky se třemi dioptriemi na levém i pravém očičku. Natálka si na brýle zvykla úplně bez problémů. Sundává si je pouze na spaní. Nyní brýlky nosí půl roku. S brýlkama se nestává, že by jí oči šilhaly, ale jakmile jí je sundám není vůbec schopna zaostřit na delší vzdálenost a oči jí šilhají hodně. Vždy musí jedno očičko zavřít, aby mohla druhým zaoatřit. Chci se zeptat, jestli je to normální postup při léčení strabismu? Děkuji
Lucie Trundová
MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
děkuji za dotaz.K léčbě strabismu jednoznačně patří základní léčebný krok ,a tím jsou správné brýle, nejlépe s plnou korekcí.To ,že vaše dcera brýle celý den nesundá, je jasným indikátorem,že jsou dobře předepsané a že s nimi tudíž dobře vidí.Protože obě oči s brýlemi dobře vidí, postaví se i do správného , paralelního postavemí a nešilhají.
Z tohoto pohledu se mi jeví, že postup je zcela správný.Bylo by ještě vhodné zvážit oklusi a ortoptické cvičení, ale na ně je vaše dcera ještě malá a rozhodnot o tom je zcela v kompetenci vaší oční lékařky.
MUDr.Kateřina Šinclová
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 130 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
děkuji za dotaz. Vaše dcera má nepochybně sbíhavé šilhání pro vadu lomivosti oka - dalekozrakost. Prvním krokem je předpis brýlí, které někdy je potřeba ještě zesílit. Operací se řeší pouze úchylka, která je přítomna při nasazených brýlích, pokud žádná není je stav plně vyrovnán brýlemi. Bude potřeba dalších let a kontrol, aby se Vaší dceři vyvinulo správné vidění. Tento postup je naprosto správný.
S pozdravem
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 529 odpovědí
  • 37 Likes
Dobrý den,
předpis brýlí je u Vaší dcerky správný postup. Navíc, jak píšete si na ně zvykla a nešilhá s nimi. Právě ono paralelní postavení očí a ostré vidění zajistí správný vývoj binokulárních funkcí. U takto malých dětí se dioptrie musí hlídat co půl roku, protože jak roste dítě, roste i oko a vada se může měnit. Možná došlo u vaší dcerky k mírnému zvýšení dioptrií a proto bez brýlí šilhá výrazně. K operačnímu řešení se přistupuje zejména u dětí, kde brýle šilhání nesrovná. U dcerky k tomu zatím podle vašeho popisu není důvod. Pokud se šilhání bez brýlí nezlepší tak do 4,5 let, tak bych doporučil ještě ortoptickou léčba.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Související recenze a zkušenosti

Pavel.P. 28.2.2017
Spokojený/á

V roce 2004 jsem byl paní docentkou reoperován ještě za jejího působení v nemocnici U Svaté Anny. Paní docentka byla jediná lékařka, která si na reoperaci troufla. Díky ní jsou moje oči v jedné rovině. Ten, kdo se musel ... Více 

2 Likes   3 Komentářů  
Spokojený/á

Z prvu, kdy jsem přišla na kliniku poprvé jsem se bála, ale hned po krátkém čekání ( a to ve velmi příjemném prostředí, což byl obrovský kontrast vůči celkovému vzhledu budovy :D ) začalo kolečko veškerých vyšetření, kdy... Více 

Doktor ve Vašem okolí