Bolest kyčle po porodu

Bolest kyčle po porodu

Lenka  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den,

ráda bych Vás poprosila o radu. Asi čtrnáct dní po porodu mě začala velmi bolet levá kyčel, musím chodit velmi pomalu a bolest je velká, nemůžu se soustředit na nic jiného. Nejhorší je to při chůzi ze schodů, z kopce, když nesu něco těžšího, při vstávání ze sedu, z lehu. Vsedě nebo při odlehčení nohy je kyčel v pohodě. Co bych měla dělat pro co nejrychlejší ustoupení potíží? Slyšela jsem, že se to po porodu stává a musí se vyčkat, až se srovnají rozestoupené kosti po porodu. Jako miminko jsem musela mít třmínky, neměla jsem dobře vyvinuté kloubní jamky. Dodnes to není úplně v pořádku, ale problémy jsem větší neměla,sportovala jsem, hlavně běh, se kterým jsem chtěla co nejdříve začít znovu po těhotenství a porodu.Doktor mě již v dětství upozorňoval na problémy s kyčlemi v těhotenství. Bolely mě, ale s mírou, asi jako každou těhotnou. Bolest přišla nečekaně až po porodu.
Děkuji Vám mockrát za odpověď.

S pozdravem
L. P.
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den,

hormonální změny spojené s těhotenstvím a porodem způsobují uvolnění vazů, takže se často dlouhodobé obtíže s klouby mohou zhoršit, jak píšete. Doporučila bych Vám navštívit rehabilitačního lékaře, který Vás dle uvážení odešle k fyzioterapeutovi, aby Vás naučil vhodná kompenzační cvičení - dobře vyvážené cvičení a aktivní svalová stabilizace může do určité míry kompenzovat funkci povolených vazů.

S pozdravem,
Mgr. Gabriela Černá