bolest trisel.....coxartroza

bolest trisel.....coxartroza

patas  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 6 odpovědí
Dobry den,cca pred rokem mi zacali bolesti v levem trisle vzdy pri namaze(hraji floorbal) a pretrvavala pote cca 3dny.Letos v breznu jsem byl na rentgenu s timto nalezem:
bilat.prokazujeme snizeni kl. sterbin se subchondralni sklerozou jako RTG obraz coxartrozy II.stupne.Drobna inzula kompakta v krcku stehenni kosti vlevo.

Prosim Vas o laicke vysvetleni tohoto nalezu popripade zpusobu a moznosti lecby.Od brezna jsem zacal uzivat chondroprotektiva ale mam pocit ze bez nejakeho velkeho vysledku protoze kycle stale pobolivaji.Dekuji mnohokrat za odpoved.Patrik
MUDr. Jaroslava Marková  |  Basic member  |  Praktické lékařství pro dospělé  |  Praha
  • 168 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den, dlouhodobé přetěžování kloubů sportem je jednou z možných příčin vzniku artrózy. na RTG máte nález artrózy kyčelního kloubu II. stupně, celkem jsou 4 stupně podle závažnosti nálezu. nejde tedy ve vašem případě o nevýznamnou záležitost.Západní medicína neumí toto onemocnění vyléčit. Léčba může vést k zpomalení progrese nemoci. Základem léčby jsou režimová opatření, rehabilitace, fyzikální léčba, z léků jsou užívána chondroprotektiva a léky tlumící bolesti (antirevmatika), případně kortikoidy.V neposlední řadě se užívají chirurgické metody.U většiny pacientů probíhá onemocnění pomalu, s občasnými epizodami zhoršení, po dlouhém průběhu někteří dospějí k nutnosti implantace umělého kloubu. Doporučuji upravit zejména životosprávu (zvážit zatěžování sportem,vnímat signály těla), posilovat chrupavky- chondroprotektiva, alternativní preparáty, pátrat po alternativních způsobech léčby
patas  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 6 odpovědí
Dekuji za vase vysvetleni,potvrdilo to co jsem si myslel a ceho se obaval.Rad bych proto vedel jak rychle se toto onemocneni rozviji?Pisete dlouhy prubeh....Vim ze asi reknete ze je to individualni,ale mne zajima nejaky casovy prumer za jak dlouho se clovek propracuje z 2 stadia do doby kdy ho nemoc zacne vazne omezovat v pohybu zacne mit trvale bolesti,bude nucen uzivat leky na bolest a chodit o holich?
Lze toto nejak zastavit? Je mi 38let a nejsem nadseny z myslenky ze skonci na invalidnim voziku.Myslite ze je realne se nejakym zpusobem vyhnout TEP nebo BHR?
Pisete o alternativni lecbe ci preparatech.Muzete byt konkretnejsi?Na koho se obratit a jake preparaty shanet.Mate nejake informace o jejich ucinnosti?Dekuji mnohokrat za Vasi odpoved

Reakce na patas

MUDr. Jaroslava Marková  |  Basic member  |  Praktické lékařství pro dospělé  |  Praha
  • 168 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den, takto na dálku je těžké být konkrétní, mohl by vám lépe poradit ortoped, který vás vyšetřoval. Každopádně bych doporučila zátěž výrazně omezit a provozovat sporty, které tolik nezatěžují klouby nohou.Tím nemyslím, že se vůbec nebudete hýbat, najděte si střed. Všeho moc škodí- omletá fráze, ale pravdivá. Průběh bývá řádově desítky let, těžkého stadia se vůbec nemusíte dožít.Pomoci mohou léky či potravinové doplňky regenerující chrupavku - obsahují chondroitinsulfát a glukosaminsulfát. Účinnost těchto látek byla prokázána ve studiích. Dostupných preparátů je celá řada, jmenovat je zde nemůžu.Pokud neodstraníte příčinu, samotné užívání léků nestačí, jen průběh zpomalí. V možnostech alternativní medicíny musíte pátrat na vlastní pěst, v tomto nejsem odborník, ale rozhodně bych na vašem místě v zájmu svého zdraví tuto oblast nezavrhovala.
hanah  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den.Pro bolesti-i noční jsem byla odeslána na rtg kyčle. Závěr zní-deformovaná hlavice,kratší krček,anteverse krčku-stp VDK-Lehčí forma. Navíc mi začaly bolet ruce v zápěstí a po zátěži i brní. RTG prokázalo drobné kalcifikace na volární straně,drobná cystoidní ložiska ve většině karpálnich kůstek. můžete mi prosím tyto poj.vysvětlit...lékař byl nepříjemný a na nic mi neodpověděl. Jen doporučil rehab. Je mi 44let a v dětst.jsem byla léčena jakýmsi strojkem na kyčle. Nijak se nenamahám,vykonávám běžné věci,ale i při běžném uklidu ruce dost bolí a 4,5 prst také brní . Děkuji za případné rady
Olma R+,s.r.o.  |  Basic member  |  České Budějovice
  • 16 odpovědí
Dobrý den,
ten strojek z dětství právě souvisí s vašim současným nálezem na kyčlích, jedná se vrozenou vadu a její následky, není tam uveden stupeň nasedající artrozy. Potíže s rukama zřejmě nijak nesouvisí, jedná se pravděpodobně o příznaky syndromu karpálního tunelu,zřejmě i na podkladě uváděných kalcifikací (důvod proč je máte??) poud máte větší zatížení rukou, tak možná to, ev.opakované záněty šlach.
Jinak co se týká léčby artrozy, tak jde zejména o režimová opatření, vyhnout se nadváze, přiměřený pohybový režim, cílená cvičení. Bohužel žádná alternativní terapie přinášející dlouhodobé pravidelné výsledky není, stejně tak učinky chondroprotektiv nejsou opravdu seriozně potvrzeny.

Reakce na Olma R+,s.r.o.

hanah  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 2 odpovědí
Děkuji,ale zmíněné kalcifikace nevím co znamenají a jak vznikají. Ruce zatěžuji jen běžně. Je možná nějaká léčba?

Reakce na hanah

Olma R+,s.r.o.  |  Basic member  |  České Budějovice
  • 16 odpovědí
kalcifikace jsou zjednodušeně usazená vápenaté soli v měkkých tkáních (svalech, úponech, šlachách), většinou následky přetížení, zánětů, poškození...
léčba nejde říci přímo na váš případ, ale obecně - chirurgicky (operativně), event. např, pomocí rázové vlny