Dobrý den, ráda bych se informovala, jaký prozatím nejkonzervativnější typ vyšetření podstoupit ke zjištění průchodnosti vejcovodů. V minulosti jsem podstoupila laparoskopickou operaci pro zánět v podbřišku (srůsty) s upozorněním na případné problémy s otěhotněním v budoucnosti kvůli zasaženým vejcovodům. Nyní se již téměř rok snažím - zatím bezúspěšně - otěhotnět. Nerada bych, s ohledem na věk, déle otálela.
Děkuji za odpověď.
Lenie
Konzervativní vyšetření průchodnosti vejcovodů
(Diskuze k tématu Vyšetření průchodnosti vejcovodu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Vážená paní Lenie,
Nejjednodušší metodou vyšetření vejcovodů je hysterosalpingografie. Má několik nevýhod (málo získaných informací, rtg záření) a není pacientkami oblíbena. Jednodušší než laparoskopie je transvaginální hydrolaparoskopie por ultrazvukovou kontrolou. Jde o ambulantní vyšetření. Vstup do dutiny břišní je zadní klenbou poševní – takže žádná viditelná jizva. Informační zisk je srovnatelný s laparoskopií, zátěž pro pacientku a procento komplikací je však nižší. O metodě naleznete více informací na www.fertimed.cz. Přeji pěkný den.
Doc. MUDr. Aleš Sobek CSc.
Boleslavova 2
772 00 Olomouc
www.fertimed.cz
Dobrý den,
konzervativní vyšetření průchodnosti dnes neexistuje.Stará metoda HSG - nástřik vejcovodů pod rentgenem-se dnes již opouští a dnes je nejlepší a nejprůkaznější metodou laparoskopie, kterou lze spojit i s hysteroskopií- prohlédnutí dutiny děloží na případné anomalie.Vše se dělá v jednom sezení.
S pozdravem
MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
Gyncentrum Ostrava
Dobrý den.
Nejméně invazivní je HyCoSy = hystero contrast sonografie = kontrastní hysterosonografie. Nejsem si jist, zda je ale HyCoSy ve Vašem případě ideálním řešením, protože například při laparoskopii je možné, v případě, že by opět byly přítomny srůsty, je odstranit.
MUDr. Jan Šulc
| Basic member |
Již ultrazvukové vyšetření mnohdy napoví, jak vlastně na tom s průchodností vejcovodů jste. Další teoretickou možnosti je hysterosalpingografie, kterou však nelze v Vašem případě doporučit vzhledem k anamneze pánevního zánětu. Další možností je hydrolaparoskopie, tu nedělá však mnoho zdrav. zařízení. Ve Vašem případě by byla patrně optimální standartní laparoskopie s chromopertubací, kterou Vám provede prakticky každé lůžkové zařízení. Zdravím J. Řičánek
| Premium member |
Počet příspěvků: 405
Dobrý den,
k vyšetření průchodnosti vejcovodů lze užít rentgenové vyšetření, tzv. hysterosalpingografii, je to výkon prováděný ambulantně a vcelku jednoduchý. Nejpřesnější informaci o stavu vejcovodů a orgánů malé pánve vůbec však získáte prostřednictvím laparoskopie.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Ahojky já jsem byla na průchodnosti vejcovodů vyšetřena následovně: Jedná se o ultrazvukové vyšetřeni, takže mi zavedli tyčový ultrazvuk pak hadičku přímo do vejcovodu a pak vstřikovali kontrastní látku a sledovali přímo na ultrazvuku trvalo to asi 7min.
Dobrý den.
Dovolím si upřesnění. Při UZ vyšetření průchodnosti vejcovodů (HyCoSy)se hadička nezavádí do vejcovodů, ale jen do dělohy. Podrobný popis a výhody či nevýhody jednotlivých metod vyšetřování průchodnosti vejcovodů můžete naít na www.gest.cz v kapitole FAQ.
MUDr. Jan Šulc
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den před dvěma lety jsem byla na laparoskopii.Tam mi zjistili nepruchodnost vejcovodu a kvuli tomu nemužu otěhotnět běžnou cestou.CHtěla jsem se zeptat kdybych šla znovu na laparoskopii,mohli by mi je zpruchodnit.Nebo to už nejde a já mužu otěhotnět jen přez umělé oplodnění.Děkuji za odpověd.
Zprůchodňování vejcovodů je v některých případech možné, ale v dnešní době se často neprovádí. Úspěšnost po zprůchodnění je asi do 20 % zatímco umělé oplození v dnešní době dosahuje úspěchuaž kolem 50%.
Rozhodující je nejen nález a místo uzávěru vejcovodů, ale i věk pacientky a výsledek spermiogramu. V tomto případě dop. osobní konzultaci s lékařem. prim MUDr Pavel Texl
Dobry den :
v připádě vám zijstili po laparaskopie neprůchdnost tak pravděbodnosti je mala ,
ale můžete postupit dálši Laparaskopie ale v připadě neprůchdnost tak salpinktomit
jak odstraněni vejcovodů vám dopročju a potom možnost jenom IVF .
s pozdravem
Dr Samer Assad .