Artróza II. stupně v koleni - operace nebo jiná možnost?

Artróza II. stupně v koleni - operace nebo jiná možnost?

Dana  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
Jsem 60 letá žena, bez nadváhy, úraz kolene jsem nikdy neměla, nezatěžovala jsem klouby sportem.
Přesto mám artrózu II. stupně se zúžením k. štěrbiny mediálně, hladkými kl. plochami a margin. osteoprodukcí na mediálních kondylech femoru a tibie a na interkondylické eminenci, fabella, struktura skeletu pravidelná - tolik z RTG.
Před 10 lety jsem postoupila artroskopii tohoto kolene, ale občas mě koleno i nadále pobolívalo. Posledních 7 měsíců mě koleno bolí každý den i noc. Někdy jsou bolesti urputné, jindy mírné. Největší problémy mám při chůzi se schodů a do schodů. Pohyblivost kolene je 80%. RHB bez účinku.
Je prosím nutná výměna kloubu, byť jen čátečná - UNI kondylární náhrada nebo existuje jiné řešení?
Moc děkuji za odpověď.
Dana
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1226 odpovědí
  • 21 Likes
Zdravím,
bez znalosti dosavadní léčby a prohlédnutí RTG snímků nelze stanovit taktiku jiné léčby, než Vám byla navržena.
prim. Moster, Revmacentrum
Dana  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
Moc vám děkuji za odpověď. Myslíte, že by jste se mohl podívat na snímek, pokud jej pošlu v příloze?
Co se týče léčby - v posledních měsících magnetoterapie, LTV s FT a nácvikem autoterapie, v lednu poslední injekce ORTHOVISCU, celkem 3. Vše bez účinku.
Děkuji.

Reakce na Dana

Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1226 odpovědí
  • 21 Likes
OK, zašlete
prim. Moster, Revmacentrum
DIPURAMED, estetická a ortopedická ambulance  |  Basic member  |  Čáslav, Kutná Hora, Praha
  • 28 odpovědí
  • 10 Likes
Dobrý den.
Byl jsem požádán o vyjádření ohledně vašeho problému. Nejsem příznivcem implantace jak částečné tak totální endoprotézy ve vašem věku. Ale na podkladě vašich chronických obtíží a prakticky nulovému efektu současné konzervativní léčby považuji implantaci endoprotézy za vhodnou a indikovanou. Ostatní druhy konzervativní léčby /jako např. ACP / zřejmě nepřinesou významný efekt.
Zdravím
MUDr Petr Jurka
Prof. MUDr. Jaroslav Michálek Ph.D.  |  Basic member  |  Alergologie a klinická imunologie  |  Brno
  • 42 odpovědí
  • 20 Likes
Dobrý den,
tak jak popisujete vaše potíže, jste ideálním kandidátem na využití vašich vlastních kmenových buněk. Artroskopie může vést ke zhoršení, když se vám někdo "šťourá" v koleni, nepřinese to moc užitku. Výměna kloubu je z dlouhodobého pohledu riziková, zvyšuje se zátěž těžkými kovy, které se uvolňují z umělého kloubu a zvyšuje se riziko rakoviny. Ideálně se objednejte na naší klinice Cellthera, tel. XXXXXXXXXXX ke konzultaci se zkušeným ortopedem. Kromě kmenových buněk máme také výborné fyzioterapeuty, kteří vám ukaží speciální cviky, které šetří a zároveň posilují svaly v okolí kolen.
Dana  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den, pane profesore, dotaz z 10. 3. 2017 jsem opoměla doplnit o zprávu z r. 2007, kdy mi byla provedena artroskopie kolene, dle které jsem měla již v této době osteochondrózu IV. stupně (mediálně). Pokud i v tomto případě je vhodné využít své kmenové buňky místo TEP, zajímá mne, zda k odstranění osteofytů bych musela podstoupit i artroskopii? Co jsem se dočetla, léčba kmen. buňkami pomůže tam, kde je ještě alespoň kousek chrupavky. Já údajně na vnitřní straně už žádnou chrupavku nemám.
Ještě jednou děkuji za odpověď.
Dana

Reakce na Dana

Prof. MUDr. Jaroslav Michálek Ph.D.  |  Basic member  |  Alergologie a klinická imunologie  |  Brno
  • 42 odpovědí
  • 20 Likes
Dobrý den,
je to vždy na posouzení a klinickém vyšetření kloubu zkušeným ortopedem. Máme také vlastní velice dobrou zkušenost s následným doporučením určitých celkem jednoduchých a přitom velice účinných cvičení, aby se nejenom kolenní kloub, ale i ostatní klouby na dolních končetinách dále zatěžovaly rovnoměrně. Tím dojde k odlehčení přetížené části kloubu - ve vašem případě mediální, tj. vnitřní části kolene, která zřejmě nejvíce trpí. Tím se postupně budou přestavovat i osteofyty a vaše chůze a pohyby dolních končetin by měly být bez bolestí. K tomuto cíli směřují naše postupy, tj. přirozenou cestou bez chemických léků navodit optimální stav.

Reakce na Prof. MUDr. Jaroslav Michálek Ph.D.

Dana  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
Pane profesore, děkuji, že se mnou vedete tuto diskusi. Ještě bych měla jeden dotaz. Co říkáte na léčbu artrózy Bioadhezivním gelem aplikovaný přímo do místa poškození?
Děkuji.
Dana

Reakce na Dana

Prof. MUDr. Jaroslav Michálek Ph.D.  |  Basic member  |  Alergologie a klinická imunologie  |  Brno
  • 42 odpovědí
  • 20 Likes
Bez celkové změny nastavení kloubu a komplexního posouzení zkušeným ortopedem budete i po aplikaci gelu po nějaké době zase tam, kde jste. Tj. možná po krátkou dobu budete pociťovat úlevu, ale problém se tím nevyřeší.

Související recenze a zkušenosti

Spokojený/á

Velmi špatně jsem chodila, hlavně mi dělaly potíže schody. Dr.Kopala jsem si našla na internetu, jelikož jsem hledala lékaře který tuto metodu provádí. Zjistil arthrosu obou kolen II. stupně. Po rentgenu a vyšetření mi l... Více 

Související indikace

Doktor ve Vašem okolí