Bolest kyčle při kratší noze

Bolest kyčle při kratší noze

SimonaLh  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den,nedávno jsem navštívila pana doktora s bolestmi křečových žil, mám po operaci a znovu začali bolesti. Pan doktor mě ale vyvedl z omylu,prý bolest nezpůsobují žíly,ale prý mám pravou nohu kratší,je to způsobeno špatným usazením kyčelního kloubu a bolest není žilní, ale svalu, který vede vedle. Je pravda, že mi bolí i svaly na hýždích a vnitřní strana stehen, až do lýtka. Měla bych prý docházet k fyzioterapeutce a nechat si kyčel cvičením vrátit do původního stavu. Je to možné a zda je to začátek větších problémů v budoucnu? Prosím také o radu, jak problémům předejít. Je mi 33let.
Bc. Václav Kovalovský  |  Basic member  |  České Budějovice
  • 99 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,
pokud máte asymetrickou délku končetin, tak mají svaly kyčle jiný tah a mohou začít způsobovat spasmus (stažení až křeč) a bolesti do nohy. Rozhodně je dobré navštívit fyzioterapeuta a poradit se, jaké cvičení je vhodné dodržovat a svalové napětí tak uvolnit.
anonym  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, ráda bych si to představila a zajímalo by mě, která noha je tedy více namáhaná pokud je jedna noha kratší? Např. velká bolest v pravé kyčli a koleni... značí,že je kratší pravá nebo levá noha? Děkuji za odpověď

Reakce na anonym

• 3 odpovědí
Dobrý den, bolest pravého kyčle značí, že pravou nohu mám kratší, ale moje fyzioterapeutka říká, že to ani nemusí být od kratší nohy, že tak to má spoustu lidí, ale může to souviset celkově se ztuhnutím svalů v těle, prý je vše propojené a vše spolu souvisí.

Reakce na SimonaLh

prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
Bolesti v celé noze, jak popisujete nebývají od rozdílné délky končetin. Sama rozdílná délka nevadí, nebývá problém. Rozdíl délky do 2 cm téměř jistě není problém, nad 2 cm bývají pravidelněji potíže se zády, kde bolest se můe propagovat do končetiny.
Jinak upozorňuji na zásadní problém v měření délek končetin, existuje něco jako faktická " konstrukční" délka a "funkční" rozdílná délka, problém je složitější, jak obvykle v medicíně bývá. Nicméně - doproučení k fysio je dobře, pokud by i fysioterapeut vyslovil podezření na rozdílnou délku , měří funkční, pak je vhodné navštívit ortopeda, který posoudí, zda je to konstrukční porucha a jaká , nebo je to "jen" funkční problém. Tím se také řídí další postup.
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
V první řadě je potřeba stav vyšetřit. Jak byla délka končetin měřena ? Jaký byl rozdíl ? mělo to vliv na postavení pánve ? Byla kompenzační skoliosa ? To jsou otázky, které je potřeba odpovědět. Rozdíly do 1 cm jsou zcela běžné.
  • 3 odpovědí
Děkuji za odpovědi. Pan doktor z cévního mi informoval poté, co jsem ležela na zádech, takže zatím jen pouhým okem, navštěvuji paní fyzioterapeutku na uvolnění svalstva, jelikož trpím na blokády páteře mezi lopatkami, u krční páteře zatuhnutím svalstva, a co vím, tak většinou v horní části zad mám levou stranu o 1,5 cm vyšší, pánev tak o 1cm na levé straně a je tam rotace (??). Budu to tedy řešit s panem ortopedem. S pozdravem Lhotáková
FYZIOklinika s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 297 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
vedle uvolňování přetíženého svalstva je také velmi a zásadně důležité posílit svalstvo oslabené, tak aby Váš problém byl řešen dlouhodobě a ne jen krátkodobě. Z údajů, které uvádíte, je asymetrická delka končetin kompenzovaná skoliotickým držením páteře. Je důležité posílit určité hluboké svaly, které udržují páteř v rovině a tím zajišťují i rovné postavení pánve, ramen atd. V úvahu také rozhodně přichází korekce podpatěnkou na základě zjištění rozdílnosti v délce Vašich dolních končetin.
Hezký den!
Mgr. Katka Pešlová
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
  • 3 odpovědí
Paní Pešlová, děkuji za odpověď. Začala jsem chodit k paní fyzioter. s problémy časté blokády páteře mezi lopatkami, kdy mi ztuhne svalstvo od lopatek až ke krku a hodí do polohy "Spejbla". Na to mi často tuhnou krční svaly, že mám pocit, že hlavu už neudržím. Paní fyziot. mi uvolňuje svalstvo jakousi metodou pro uvolňění, žádná masáž, prý mám jedno rameno níže, pánev na jedné straně také a že mám ztuhlé svalstvo i na nohách, a prý to vše spolu souvisí. Chvíli jsem cvičila protahovací cviky, nebo pozdrav slunci, ale svaly mi někdy bolí jak po nějaké zátěži, přitom vlastně nic nedělám. Už jsem z toho docela otrávená, přijde mi, že už nemůžu nic, musím se hlídat při každém prudším pohybu, aby se mi neskříply záda a teď navíc začal bolet kyčel a občas mi vystřelují bolesti z bederní páteře do hýždí. Prý je to vše ale napnutím svalstvem a jakmile se svaly povolí, správně se srovná i držení těla. Nemůže být problém jinde, nemám jít na rentgen? Děkuji za odpověď. Simona