Bolesti po operaci kostrče

Bolesti po operaci kostrče

jana  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 6 odpovědí
dobrý den,jsem po operaci odstranění kostrče,náhrada diskuL5-S1 v r.2011,ale neustále mám bolesti v levé části pánve,bolest v levé noze a přeskakování v levém kýčelním kloubu,které je bolestivé hlavně v klidu vleže pálení a sezení mi dělá velké problémy,výsledky magnetické rezonance páteře-osteochondrozaL5-S1,Th9-10,Th10-11,foraminostenoza L5-S1bilat.na podklade spondylogennem.Rezonance kýčlí-Známky přetrhnutí lig.capitis femoris vlevo se známkami anterotacie hlavice femuru v acetabulární jamce.Pro velké bolesti beru Tramal ve větších dávkách,ale už mi to ani od bolesti nepomáhá.Nikdo mi nedokáže říct proč mám takové bolesti,jsem v péči neurologa a ortopéda jen si mě přehazují trvá to už takhle 4roky,zajímal by mě i jiný názor a byla bych ráda kdyby byl někdo schopen mi říct,co mi vlastně je,prosím o pomoc.Děkuji Jana
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Kostrč je zcela zásadní útvar v biomechanice těla. Zcela jistě bude problém ve svalovině dna pánevního , které po operaci kostrče může vykazovat známky jednostranného stažení. Obsahuje tzv. trigger body. Ty potom vyzařují bolest do mnohdy vzdálených míst. Problém je pak v tom, se se zapojují další svaly a triggery se rozšiřují. Postižený sval potom přestane plnit svoji funkci ( omezení síly ), stane se zdrojem bolesti. chronická bolest nad 6-12 týdnů potom vede přes dráždění míšních buněk k tzv. zcitlivění. Jde o stav ,kdy normálně nebolestivé podněty vyvolávají bolesti. V tomto stadiu již mámě co do činění s tzv. chronickou pánevní bolestí. Je potřeba pečlivě vyšetřit všechny svalové skupiny pánve , dolních zad a stehen. Odstranit všechny potencionální zdroje bolesti, léčit chronickou bolest farmaky ( může jít i o tzv SSRI antidepresiva atd.....).
  • 6 odpovědí
Já Vám děkuji za váš názor,píšete odstranit všechny potenciální zdroje bolesti,ale lékaři neví jak mi mají pomoci,za týden jdu s výsledky z mag.rezonance k ortopédovi,tak jsem zvědavá co vymyslí:-(beru léky proti
bolesti-Tramal s paralenem,ale jen otupí a nepomohou,zkoušela jsem i ambulanci bolesti v Ol.,ale opiata byla na mne dost silná,vzhledem k tomu,
že chodím do zaměstnání,tak nevím jak to bude dál pokračovat,ale děkuji Vám,že jste na můj dotaz odpověděl

Reakce na jana

FYZIOklinika s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 297 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
zkuste najít kvalitní fyzioterapii, kde se zabývají problematikou pánevního dna. Jde opravdu o relativně komplikovaný funkční problém vycházející z dysbalancí v pánevním dnu, ale kvalitní fyzioterapeut by Vám měl jistě pomocí od bolestí ne jen krátkodobě, ale i do budoucna.
Přeji hezký den!
Mgr. Katka Pešlová
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na FYZIOklinika s.r.o.

• 6 odpovědí
Dobrý den
děkuji za odpověd,ale bohužel jsem podstoupila ředu rehabilitací ve Fak.nemocnici v Olomouci,kvalitní fyzioterapeuti-absolovovala jsem
cvičení vojtovou metodou i mojžíše,ale zcela bezvýsledně,opravdu mi
doposud nic nepomohlo,myslím si,že operace kostrče bylo předčasné rozhodnutí lékařů a navíc pak operace plotýnky jedno k druhému ted mám celou pánev rozhašenou a jak si pomoci nevím,ale děkuji Vám
přeji hezký den

Reakce na jana

MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Především je nutné vyšetřit svalovinu dna per rectum ( tedy přes konečník ). Dále vyšetřit gluteální svaly, ohybač kyčle, svaly podél páteře ( quadratus, iliocostalis a longissimus ) atd......
Nejefektivnější metoda odstranění spoušťových bodů je dry needling kombinovaný s elektrickou jehlovou stimulací. Tuto metodu nelze provádět v oblasti dna samotného ( tam se používá manuální stretching ). Koukněte se na XXXXXXXXXXXXXXXXXX. Tam najdete veškeré informace o terapii. Nelze však oddělit návaznou fyzioterapii ( tady musí jít primárně o manuální techniky trigger point terapie ) zaměřenou na urovnání napjatých svalových skupin. Nehci být skeptik, ale na neurologii a ortopedii pomoc asi nenajdete. Jde o strukturálně zaměřené odbornosti, které tedy laicky léčí bolest podloženou nějakým změřitelným nebo hmatatelným nálezem. Váš problém bude nepochybně složitý, potřebuje kvalitního fyzioterapeuta ( v tom souhlasím s paní Mgr.Pešlovou), ale předtím je nutný detailní rozbor podílu myofasciálních změn, neurologických, psychosomatických a ortopedických faktorů a návrh terapie pro fyzioteraputa. Pokud chcete, rád se na Vás u sebe v ordinaci podívám. Jste z Olomouckého kraje a nebudete to mít daleko. Zázraky samozřejmě neslíbím, ale minimálně ošetřit uvedené změny by stálo za to.
Ema  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý večer, Jano. Mám úplně stejný problém jako vy a to celých dlouhých šest let. Za sebou mám všechna možná vyšetření od MRI až CT. Rentgen ukázal kostrč zalomenou dovnitř. Absolvovala jsem rehabilitace,třikrát mobilizaci kostrče, kaudální blokádu, akupunkturu, injekce MD, obstřiky atd.... Vyzkoušela jsem různé léky na bolest, ale bez účinku. Teď poslední čtyři roky také beru Tramal ve vyskokých dávkách a od neurologa Gabapentin. Hlavně mě trápí, že už jsem závislá a někdy ani nepomůže. Také mám problémy na levé straně s křížovou kostí a kyčlí. Celou dobu sháním, kdo by mi kostrč odoperoval, ale nikomu se do toho nechce, vzhledem k možným komplikacím a únikem moči.Už jsem z toho unavená a hlavně otrávená.Pro velké bolesti jsem se vzdala veškerých aktivit a jenom polehávám, sezení mi dělá ohromné problémy.
Chci se Vás zeptat, kde jste byla na operaci,i když Vám nepomohla..ale už také nevím jak dál...Děkuji Ema
  • 6 odpovědí
Dobrý den,odpovídám Vám až nyní,dřív jsem se sem nedostala.Operaci odstranění kostrče mi provedli lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci na neurochirurgii.Nejspíš je nutné mít nějaké doporučení od neurologa nebo ortopeda.Mně tuhle operaci provedli na doporučení ortopédů,ale zdá se,že byla zcela zbytečná,od bolestí mi nepomohla ba naopak se mi bolesti zhoršily.Být Vámi,tak bych si to velmi promyslela.přeji Vám hezký den

Reakce na jana

anonym  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý večer,
na operaci kostrče , už bych v životě nešla je to 4 roky , ale pořád to bolí omezuje mě to dlouhé stání , sezení a ležení na zádech to vůbec .....nešla bych nikdy více bolesi jsem se nezbavila .....ZUZKA

Reakce na anonym

• 6 odpovědí
dobrý den Zuzko já Vám ty bolesti věřím jsem na tom úplně stejně po operaci kostrče a ty bolesti jsou nesnesitelné i já bych si tu operaci příště více rozmyslela,práci mám sedavou a je to k nevydržení též mi dlouhá chůze,ležení dělá velké problémy,vidím,že jsou i tací,kteří mají stejné problémy.Jsem závislá na tramalu bez něj bych nemohla vůbec fungovat....Jana

Reakce na jana

anonym  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 2 odpovědí
Jani to je hrozné opravdu omezuje nás to v žití , jsem po operaci 4 roky a letos jsem si zažádala o důchod ak jsem zvědavá aspoň částečný vím bolest mi to nevezme , ale nikdo z dr s tím nechce mít nic společného do toho mám bolesti kříže , ale jak říkám kdo neprožije nepochopí toho druhého. Sedět hrůza hlavně na tvrdém nebo na zádech to vůbec neexistuje Nikdo by mě na operaci nedostal byla jsem v malém městečku kde tuto operaci dělají 2x do roka asi můžu být ráda , že tu ještě jsem po operaci dr říká ženská vy jste nám dala málej jsem tam vykrvácela no děs nemám na to slov také beru léky i když to nic neřeší být závislá na práškách proti bolesti hnus jsem mladá život před sebou a žít v bolestech jo jo říkám si , že jsou i horší věci a žiji pro syna.

Ale omezuje mě to v práci rok a půl jsem seděla děs a pak dva roky běhala jako doručovatelka těžké ahala no a to se mi zhoršilo Kostrč jsem si zlomila při porodu co se přihodilo Vám Janičko ? Zuzka Mějte se fajn a držte se uplně Vám ve všem rozumím a cítím s Vámi

Reakce na anonym

• 6 odpovědí
Dobrý den Zuzko,jak jsem k tomu přišla ani pořádně nevím.Před 4roky mě srazilo na kole auto a asi po půl roce na to mě začaly bolesti.Dr nevěděli od čeho,tak viděli,že mám zahnutou kostrč,tak ty bolesti mohli být od toho,tak mi ji prostě odstranili,ovšem bolesti nezmizely,po MR našli výřez plotýnky L5/s1tak se pustili do další operace náhrada disku,ale opět bezúspěšně.Zažádal jsem si o částečný,dostala jsem 1stupen,začla jsem chodit do práce na 4h,ale po půl roce jsem už nemohla vydržet a šla znovu na neschopenku.Zažádala jsem si znovu o magnetickou rezonanci,jelikož ty bolesti byly k nevydržení,hlavně bolesti levé nohy.Nakonec mi zjistili něco přetrženého v kýčli a v březnu mě čeká další operace na ortopedii.Chci věřit,že konečně dr našli příčinu mých bolestí,jsem po dvou operacích a spíš se to zhoršuje než zlepšuje.Nechci být stále závislá na lécích a být něčím omezována,proto věřím,že se to tentokrát podaří a zbaví mě bolestí.Jak píšete nikdo kdo to nezažil nemůže posoudit.já Vám též držím pěsti,at vám to vyjde aspon s tím důchodem,i když dnes je problém vůbec ho dostat.To by byla další kapitola,co jsem si s tím zažila.tak se mějte hezky jana
Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek  |  Basic member  |  Liberec
  • 105 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, je otázka, zda Vám jen někdo provedl párkrát mobilizaci kostrče nebo jste absolvovala celkovou léčbu podle Mojžíšové, které je mobilizace kostrče součástí. Být Vámi, vyhledám někoho takového, kdo Mojžíšovou provádí a o operaci kostrče uvažoval až jako o nejkrajnější možnosti. Velmi často bývají bolesti a deviace kostrče způsobeny asymterií svalů pánevního dna, která se řeší právě přístupem dle p.Mojžíšové.
Ještě poznámka..
Svaly pánevního dna - které drží pánevní orgány, ovlivňují kontinenci moči a stabilitu bederní oblasti a tím celého trupu - se z velké části upínají na kostrč. Viděl jsem případy, kdy se kostrč odoperovala a svaly pánev.dna se jen tak přišily k sobě - jak to pánevní dno může potom fungovat, když mu sebereme místo, kam se upíná? Bude "plandat ve vzduchu"? A jak to ovlivní jeho funkci..tedy polohu pánevních orgánů, kontinenci a stabilitu a fungování beder?
Aja51  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 4 odpovědí
Dobry den mam odoperovanou kostrč už 10 let zezačatku se to dalo zvladat ted už bohužel to moc nejde ,mam velike bolesti od zad ,leva noha občas ochrne mam problemy s udrením moči ,s chuzí sezením i spankem take beru tramal a ruzne leky ale nezabírají chodim na rehabilitaci a skoušíme ruzne mačkaní bodu a ulevu alespon částečně,je to hodně psichycky i fizicky naročne, mojžíšova metoda fungovala částečně ale už jí cvičit nemužu ,leva strana těla od pasu dolu nefunguje tak jak by měla a ja nezvlazdnu zvednou nohu nahoru musím ještě na spostu vyšetreni ale vím jak vám je a zmé osobní skušenosti není moc šancí jak to vyřešit jen se stím naučit alespon částecne žít .Moc vás obdivuju že pracujete a už to nezladám ,bolest ještě tak nějak ale pohyb to je veliky problem :-( snad se něco najde co by nám pomohlo je mi 30 a myslela jsem ze to po operaci bude dobry ale není tak držím palce a držte se.
  • 6 odpovědí
Dobrý den tak vidím,že nás je víc koho trápí nesmírné bolesti.Já jsem ted 3týdny po operaci artroskopie kýčle a tenatomii.Velmi jsem od toho očekávala,jelikož mě též bolí levá noha a myslela jsem si,že se mi uleví,ale nestalo se,úplně se hrozím,co bude dál.Tak já s udržením moči problémy nemám jen mi vadí sezení a ležení a nesmím dlouho stát,do práce chodím,jelikož nemám nárok ani po třech operacích na plný důchod dneska to nikoho nezajíma,že trpíte bolestmi a navíc pracuji fyzicky,takže jsem ráda,když ty 4h vydržím.Vy píšete,že nezvládáte pracovat,tak to máte plný důchod?Ano člověk se bude muset s bolestmi naučit žít,jsems tím smířená,ale vadí mi,že musím brát Tramal,který dosti silný a vzniká na něj závislost a po určité době ztrácí učinek a musí se zvyšovat dávka.Můj ošetřující lékař mi ho už ani nechce psát bojí se té závislosti,ale vždycky ho ukecám:-))jelikož bez něj nemohu vůbec fungovat.Tak vidíte nejste sama,co trpí jsme na tom obdobně,taky Vám přeji,at se vám daří lépe a hodně síly.hezký den Jana

Reakce na jana

• 4 odpovědí
Dobrý den tak vás obdivuji že jste se nechala znova operovat ,já bych dotoho už nešla .Ještě v duchodu nejsem ale zařizu vše tak uvidím jak to dopadne .
Prašky beru stále a jsou nanic .S unikem moči mam problém už delší dobu ale po cvičení mi to vždy ustalo,ted už kuli noze cvičit nemužu tak je to horší a mam hodně velke bolesti břicha leveho vajecníku a teke problemy se stolicí ,asi se namě vyřádily.Je spousta věcí co mě trapí a na jednu stranu je vidět že ta kostrč tam kněčemu je .Zatím doktorka mi prašky píše mam hrozne bolesti a bez nich už to proste nejde,také držím palce at vás to co nejméně bolí :-) hezký den Alena

Reakce na Aja51

baculka  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
jak to tady tak pročítám, tak si říkám, že jsem měla asi štěstí. Jsem po operaci kostrče již 18 let a kromě některých omezeních si nemohu stěžovat. Hlavní problém - šílené a nepřestávající bolesti hlavy, byl odstraněn. To, že nemohu dlouho sedět nebo stát, to jsem měla taky, takže jsem si zvykla a vlastně mi to ani nepřijde divné. Jediné, co mi opravdu vadí, že nezvládám jízdu na kole, prostě ten useknutej "ocásek" stále bolí a těmi neutlumenými otřesy pak bolí hlava. Zpočátku jsem byla překvapená, co vše s tou kostrčí souvisí, ale postupně se to buď srovnalo, nebo jsem si na jisté problémy zvykla. Rozhodně netrpím žádnými urputnými bolestmi, svůj stav beru jenom jako důsledek zásahu do těla, s čímž jsem tak nějak počítala (vše v těle k něčemu je). Protože vím, jaké bolesti okolo tohoto problému jsou, naprosto to chápu a jsem opravdu ráda, že jsem se tomuto vyhla. Ty doporučující cviky podle Mojžíšové apod, jsem všechny absolvovala hned po zahojení, i uvolnění svaloviny dna per rectum (což nebylo nic příjemného), takže pro mne udělal lékařský personál maximum. Přeji vám, ať se váš problém vyřeší.
PS Já byla na operaci na neurologii v Liberci a klbouk dolu...

Reakce na baculka

• 4 odpovědí
Tak to vám zavidím ,dřív jsem cvičila podle mojžíše ale ted mě ochrnuje leva noho tak není cvičení možné,bolesti jsou někdy nesnysitelne ale zvládam to :-) ,ted mam zažadano o invalidní duchod tak uvidíme .Ted podstupuju vyšetreni několik už mam zasebou ještě do všeho mi asi vyvředly plotynky a něco s kyčlema ,Tak se držte at ste fit mějte se hezky krásny den Alena

Reakce na Aja51

baculka  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 2 odpovědí
Tak to vám nezávidím. Naprosto souhlasím s výše uvedenými názory MUDr. Vilhelma a Mgr. Pešlové. Najít kvalitního fyzioterapeuta není tak jednoduché, ale oni opravdu dokáží zázraky, několikrát jsem se o tom přesvědčila. Doktor většinou léčí důsledek nikoliv příčinu, takže jsou to povětšinou léky. Fyzioterapeut má zkušenosti s lidským tělem, je každodenně v kontaktu s pacienty, vidí ty reakce, výsledky. Já chodila na rehabilitaci po té operaci téměř každý den, opravdu se mi věnovali, naučili mě spoustu věcí, odnaučili špatné návyky. Dávala jsem se dohromady téměř dva roky, ty počáteční problémy mě celkem děsily, měla jsem malé děti a byla jsem dost mimo provoz, naprosto mě překvapilo, co všechno s tou kostrčí souviselo. Invalidní důchod vám asi pomůže se zvládnutím života, ale nevyřeší ty bolesti. Hledejte, zkoušejte...doporučuji neurologii v liberecké nemocnici. Ta noha mi přijde, že nemá souvislost s kostrčí, tyto stavy jsem mívala, doktor tenkrát říkal, že je to od Si kloubu (bolest šla od křížové kosti přes kyčel a koleno až do palce).

Reakce na baculka

• 4 odpovědí
Take snima souhlasím ,také chodim na fizioterapii a castečně mě zbavuje bolesti ale ty zada a noha nám toho moc nedovolí.Také si myslym že ty potíže s nohou nejsou od te operace uvidíme co řeknou výsledky .Omě se vlastně nikdo nezajímal odoperovaly mě a tím to skončilo ,když jsem měla bolesti tak mě daly inekce nebo leky ,začaly se zajímat až ted když je to moooc špatný.Snažím se dělat vše ale ty bolesti jsou někdy nesnesitelné ,nejvíc mě to bolý když chodím a sedím a už se ani pořádně neohnu ,je mi 30 a cítím se na 60 ale snad to nějak z doktory vymyslýme .Nejvíc mě trápí unik moči a nekdy stolice strašně mě to štve ale naučila jsem se stím žít ,tak at se vám stale daří Alena