Zkřížený skus

Zkřížený skus

evicka.navr  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Byl mi diagnostikován zkřížený skus, byla jsem poslána na ortodencii. ortodencii jsem ale nenavštívila.Měla bych ji navštívit ? Jak by se tato anomálie řešila ? - v příloze foto
Mediestetik, skupina klinik - STOMATOLOGIE  |  Basic member  |  Praha, Teplice
  • 113 odpovědí
  • 68 Likes
Dobrý den, domnívám se, že by jste ortodoncii navštívit měla neboť tam rovnátky a dalšími přístroji mohou skus vyrovnat.

S pozdravem Dr. Vadym Sherman - Klinika Mediestetik Praha
Ortovia s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 10 odpovědí
Dobrý den,
způsob léčby této anomálie záleží na věku pacienta. U rostoucích pacientů je možné horní čelist rozšířit speciálním aparátem, který se nazývá Hyrax. Tento aparát je upevněn na horní postranní zuby a postupným roztáčením aparátu je horní čelist rozšiřována v místě patrového švu, který je ještě nesrostlý. U nerostoucích pacientů je situace složitější, protože je patrový šev již spojen. V tomto případě je nezbytné jeho chirurgické rozvolnění a další postup je stejný jako u rostoucích pacientů. To, zda by jste měla ortodontistu navštívit, záleží na tom, zda by jste chtěla změnit vzhled vašeho chrupu. Pokud by jste měla další dotazy, neváhejte se na nás obrátit.
evicka.navr  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Když to nebudu nijak řešit může to mít nějaké zdravotní následky ?

Reakce na evicka.navr

MUDr. Adam Uhlíř  |  Basic member  |  Ortodoncie  |  Moravská Ostrava
  • 20 odpovědí
  • 3 Likes
Vážená slečno/paní,

zkřížený skus může mít určité následky, záleží však na mnoha dalších okolnostech a komplexnosti celé vady. Dalo by se říct, že pokud Vám zkřížený skus nepůsobí žádné obtíže, není jej třeba řešit. Nicméně v některých případech může zkřížený skus vést např. k navádění dolní čelisti do pro ni ne zcela přirozené pozice, tím může docházet k namáhání čelistního kloubu a bolestem, nicméně toto není zcela prokazatelné. Dále může vést zkřížený skus ke zvýšené abrazi (obrušování) zubů, které správně nekoušou. Také může docházet k přetěžování periodontálních vláken a celého závěsného aparátu zubu (částí, kterou zub drží v kosti) a tím může vést k jeho předčasné ztrátě. Může vést ke zhoršení podmínek pro čištění zubů a tím nepřímo vést ke vzniku kazů. Také může způsobovat estetické potíže - Váš úsměv nemusí být úplně plný (podle fotky tomu tak nejspíše bude). Nicméně z fotky je trošku vidět, že nemáte ani správný skus v oblasti řezáků a ty koušou ve skusu hrana na hranu nebo v obráceném skusu. To je opět kosmetický problém, ale také se často objevuje zvýšené obrušování a přetěžování řezáků. Pro stanovení léčebného plánu je dobré navštívit ortodontistu a alespoň si vyslechnout možnosti léčby. Zkřížený skus se dá léčit, jak již bylo řečeno, u mladých pacientů hyraxem případně s obličejovou maskou a fixním aparátem k odstranění obráceného skusu řezáků. Dá se řešit ortognátní operací - operativním rozšířením horní čelisti s jejím předusunutím. Již zmíněnými nářezy horní čelisti, rozvolněním patrového švu a následným rozšířením čelisti opět hyraxem. Malé zkřížené skusy se dají řešit také pouze ortodonticky pomocí patrového třmene (Bihelix, Quadhelix). Je toho mnoho čeho se zkřížený skus může týkat.

Z těchto důvodů Vám opravdu doporučuji navštívit ortodontistu, který Vám podá komplexní informaci o stavu vašeho chrupu a případně Vám doporučí nejlepší možnou léčbu. Návštěva ortodontisty neznamená, že musíte léčbu podstoupit. Ale alespoň budete vědět více ohledně možností léčby, a problémů, které se zkříženého skusu týkají.


S pozdravem MUDr. Adam Uhlíř
evicka.navr  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Jak dlouho by léčba hyraxem trvala ? Nevadí když mám alergii na kov ?

Reakce na evicka.navr

MUDr. Adam Uhlíř  |  Basic member  |  Ortodoncie  |  Moravská Ostrava
  • 20 odpovědí
  • 3 Likes
Ještě jednou dobrý den,
co se týče alergie na kov, tak by to mohl být problém. Avšak myslím si, že by byla možná varianta rozšíření oblouku pomocí aparátků, které by alergii nespustily. Alergie na kov jsou často alergie na nikl a bezniklové součásti ortodontických aparátů existují. Klasický kovový hyrax by se dal např. nahradit určitou modifikací Haasova expandéru. Ve vašem případě je potřeba nejprve zjistit o jakou alergii se jedná a případně, zda by se projevy alergie objevovaly i při kontaktu alergenu s ústní sliznicí. Poté by se mohla případně promyslet alternativní léčba.

S pozdravem Adam Uhlíř

Reakce na evicka.navr

Ortovia s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 10 odpovědí
Expanze samotná trvá dva až tři týdny, následuje období stabilizace, kdy se aparát nechá na místě a dojde k mineralizaci nově vytvořené kosti, to trvá zhruba tři měsíce. Pro estetický výsledek a tedy pro to, aby jste byla se vzhledem chrupu spokojená, je pak nezbytná léčba fixním aparátem (rovnátka napevno). Její délka závisí na závažnosti vady, ale orientačně je to jeden až dva roky.
Co se týče alergie na kov, záleží, na jaký kov jste alergická a jak moc se reakce projevuje. Ortodontické aparáty se zhotovují převážně z nerezavějící ocele ( z té se vyrábí například i jídelní příbory), některé dráty ale obsahují značný podíl niklu, který je častým alergenem. Na druhou stranu se i u pacientů, kteří nesnesou například kovové knoflíky u kalhot nebo kovové náramky, alergie v dutině ústní často vůbec neprojeví.
Doufám, že vám tato informace pomohla, pokud budete chtít s něčím poradit, rádi vám pomůžeme.
LastHanny  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
před pár dny jsem dostal bihelix. Bohužel ale jazyk je nejspíš víc citlivý a mám jej od patrového třmene otlačený. Existuje varianta jak uklidnit takto vydrážděný jazyk? Díky
Ortovia s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 10 odpovědí
Dobrý den,
v tomto případě vám doporučuji navštívit vašeho ortodontistu, aby aparát upravil. Můžete také použít ochranný vosk, který na nejvíce vyčnívající místa aparátu přiložíte.

Reakce na Ortovia s.r.o.

evicka.navr  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Dobrý den, pozná můj zubař, který mě na ortodencii poslal, že jsem ji nenavštívila nebo v opačném případě navštívila ? Děkuji

Reakce na evicka.navr

Ortovia s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 10 odpovědí
Dobrý den, záleží na tom, jak úzce se spolupracujícím ortodontistou spolupracuje.

Související recenze a zkušenosti

Ratata 29.1.2021
Spokojený/á

Paní doktorka je profesionál každým coulem a s velmi lidským a osobním přístupem. S dcerou k ní jezdíme na rovnátka již od dob, kdy dokončovala studium na 1. LF. Neměnili bychom! Děkujeme za dokonalé zoubky naší dcery a ... Více 

Doktor ve Vašem okolí