Částečně ulomený zub

Částečně ulomený zub

Ivana Kotvová  |  návštěvník  |  Praha
Před svátky se mi rozlomil zub v té době vyplněný dočasnou náplní. Jedná se o 6 dole- zub se odlomil podélně (zlom mezi pětkou a semičkou) a jde zhruba 3 mm pod dáseň (která je v tuto chvíli odstraněná a zub mám vyplněný dočasnou výplní). Zbytek zubu má odstraněný nerv. Řeším nyní, co dále. Má zubařka mi sdělila, že korunka není hodným řešením, můstek (trhat zub) nechci. Navrhla, že do kořene vloží titanové čepy a chybějící část zubu nějak vymodelujeme. Raději bych záležitost řešila pomocí CERECu, pokud to je možné. Je to možné?
MDDr. Lukáš Drobný  |  Basic member  |  Stomatologie  |  Benešov
  • 9 odpovědí
Dobrý den,
Cerec je jedna z variant náhrady chybějících částí zubu. Zde je ovšem nejdůležitější otázkou, zda-li v místě lomné hrany, která zasahuje pod dáseň lze ještě zajistit suché pracovní pole pro fixaci nové části zubu, protože pokud ne, tak je jedno jakou technologii náhrady zvolíte. Tak jak to popisujete by se zub měl nejspíš ochránit korunkou (pokud je to ještě možné). Pro klinické posouzení by byla lepší konzultace v naší ordinaci.

S pozdravem, MDDr. Lukáš Drobný
esthesia.cz
Asklepion - Institut klinické a estetické medicíny - STOMATOLOGIE  |  Basic member  |  Praha, Karlovy Vary, České Budějovice, Mariánské Lázně
  • 22 odpovědí
  • 16 Likes
Dobry den, pani Kotvova, bez vysetreni daneho zubu vcetne RTG neumim byt konkretni, co se terapeutickeho postupu tyce. Reseni pomoci CEREC-u je jedna z moznosti, pokud jsou na to vhodne podminky. Na dostavbu zubu je nutno mit dostatek tvrdych zubnich tkani nad urovni kosti. Pokud lomna linie zasahuje do urovne kosti nebo pod ni, zub bude s nejvetsi pravdepodobnosti k vytrzeni. Mate-li zajem o vysetreni, kontaktujte nas prosim na tel. cisle: +XXXXXXXXXXXXXXX, recepce stomatologie. Dekuji.
S pozdravem,
MUDr. Eva Tothova, stomatolog
Asklepion-Klinika a institut esteticke mediciny

Zlomený zub - Související videa