Zhoršující se krátkozrakost

Zhoršující se krátkozrakost

Monis88  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
dobrý den, je mi 23 let, již od 16 se u mě projevila krátkozrakost. Ze začátku jsem používala brýle na dálku, od 18let kontaktní čočky. Dioptrie se mi každých půl roku, kdy navštěvuji svoji oční lékařku zvyšují. Dnes jsem na - 2,75 a - 2,25 a bohužel už ani tyto dioptrie mi nestačí a budu muset navštívit opět svoji oční lékařku.
Můj dotaz zní: je tato narůstající krátkozrakost normální ? v rodině se vůbec nevyskytuje a na můj dotaz, proč se mi oči stále zhoršují, lékařka odpověděla, že je to věkem a je to normální. Mě to ale normální nepřipadá, bez čoček už ani ránu. Nechci dojít až do stádia, když už nebudu rozeznávat bez čoček skoro nic. Lze tomu nějak předejít ? má oční lékařka mi nic nenabídla, prý můžu jíst vitamínů kolik chci a stejně mi to nepomůže. Jsem z toho v rozpacích. Děkuji za odpověd
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
krátkozrakost je bohužel multifaktoriální onemocnění-určitou roli v jejím vývoji hrají rodinné dispozice, ale určitě i strava a životní styl či zátěž zraku. Některé studie prokázaly pomalejší progresi vady u teenagerů provozujících větší procento outdoorových aktivit. Každopádně se Vaše vada pořád pohybuje v pásmu tzv. nízké krátkozrakosti, pro Vás v tomto okamžiku jistě nepříjemné, ale z lékařského hlediska se v podstatě nejedná o patologickou záležitost. Progrese vady může někdy(pomalým tempem) pokračovat až do 30. roku věku. Zvažujete-li laserové odstranění dioptrií, může Vám naše klinika nabídnout doživoní záruku. Dioptrie Vám odstraníme teď, ale dále vždy při zhoršení vady, to již na naše náklady.
Více na XXXXXXXXXXXXXX.
S pozdravem
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
boužel Vás asi nepotěší, že vada se může zhoršovat až do třiceti let a není v podstatě nic, čím tomu můžete zabránit. Doporučují se vitamíny a zdravý životní styl. Chápu, že je vada nepříjemná, ale pořád se nejedná o patologický stav. A je to opravdu normální jev i bez pozitivní rodinné anamnézy. Při takto pomalé progresi není obecně doporučován ani žádný zákrok (a proto Vám je paní doktorka ani nenabídla - jedná se např. o skleroplastiku). Řešením Vaší situace je laserové odstranění vady a případné dolaserování při další progresi.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
Adéla H.  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
je mi 25 let a asi od mých 15 let mi neustále narůstají dioptrie (každý rok asi o jednu dioptrii). V současné době je situace taková: podle přístrojového vyšetření OD -8,25 a OS 8,75, subjektivní vyšetření -9,25 a OS 9,50. Na pravém oku mi ještě zjistili tupozrakost a na obou očích kortexové zákaly.
Operace mi, bohužel, doporučena nebyla, protože se zrak neustále zhoršuje a pokud mi ji jednou doporučí tak pouze implantaci čočky.
Problém je v tom, že lékaři nemohou přijít na to, proč se mi zrak neustále zhoršuje. Poslali mě na vyšetření se štítnou žlázou, myslí si, že by problém mohl být zde. Mě by zajímalo, jaké mohou být další příčiny? Nerada bych, abych se zastavila třeba na -20, ale pokud se situace bude vyvíjet stejně, asi mě to nemine. Ráda bych Vás také poprosila o doporučení VŠECH možných vyšetření, která by mohla zjistit příčinu zhoršujícího se zraku.
Moc Vám děkuji za odpověď.
A. Holásková
Premium Clinic s.r.o. - Oční centrum Teplice  |  Basic member  |  Teplice
  • 35 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,

další nárůst krátkozrakosti nemůžeme ovlivnit, často je na genetickém podkladě. Bohužel, na příčinu pravděpodobně nikdy nepřijdeme. Z toho důvodu Vám nedokáži doporučit vyšetření, které by jednoznačně určili příčiny a další prognózu.

S pozdravem

MUDr. Peter Mojžiš, Ph.D., FEBO
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den paní Holásková,
vada se Vám určitě částečně zhoršovala fyziologicky (máte zřejmě v genech naprogramované, že máte delší oko) a to může trvat max. do 30. roku věku. Zároveň ale nelze vyloučit, že se na vadě podílí šedý zákal. Každopádně doporučuji doměřito tzv. biometrii - délku oka a tento parametr sledovat a dále denzitometrii - hustotu oční čočky (stran šedého zákalu). Na nějakou výrazně velkou prgoresi dále bych už ale úplně neusuzovala. Navrhuji Vám skutečně podrobné vyšetření na specializované klinice (můžete samozřejmě i u nás - viz. www. XXXXXXXXXX) a po půl roce kontrola. Pokud budou dioptrie stejné, operace bych se nebála.
S pozdravem

Krátkozrakost - Související videa