Myopia gravis a skleroplastika

Myopia gravis a skleroplastika

Jitka  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
Dobrý den,mám prosbu o radu ,od mládí korekce krátkozrakosti -8,5 obou očí.Je mi 50 let a za poslední dva roky došlo k nárůstu o -1,5,při vyšetření mi byla doporučena skleroplastika,nevím jestli je to nejlepší řešení.Dočetla jsem se,že skleroplastika se ve světě kromě Česka a Ruska vůbec neprovádí,protože není vědecky podložená její úspěšnost.Nedostala se mi informace,co nastane jestli ji nepodstoupím,či je-li možné jiné řešení.V případě,že by skleroplastika nepomohla,nezkomplikuje mi následnou operaci/implantace umělé čočky/.Děkuji za odpověď Jitka
MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
vaše informace o skleroplastice jsou správné,skutečně se již v současnosti na mnoha pracovištích neprovádí.
Ale přesto jsou pacienti, u kterých se po skleroplastice ustálila myopie,navíc je tato operace velmi bezpečná a průběh následné operace šedého zákalu by neměla nijak ovlivnit.
MUDr.Kateřina Šinclová
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den Jitko.
Pokud ve Vašem případě dochází k nárůstu dioptrií, doporučuji provést skleroplastiku, která zpomalí nárůst dioptrií.
Skleroplastika nemá vliv na na implantaci nitrooční čočky.
Na našem pracovišti tento výkon provádíme.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
TANA oční klinika s.r.o.  |  Basic member  |  Olomouc
  • 22 odpovědí
Dobrý den, skleroplastika je výkon , který se provádí zejména u dětí a mladistvých při rychlé progresi myopie. U pacientů po 35. roce věku je prakticky vyjimečný. U Vás bych tuto operaci nedoporučovala, spíš bych očekávala změnu refrakce(dioptrií) v souvislosti se změnami v oční čočce(počínající šedý zákal může být příčinou). Samozřejmě, že existuje řešení, jak Vaše dioptrie řešit a eventuelně i odstranit. U Vás konkrétně se nabízí implantace multifokální čočky- dle našich zkušeností- s výborným efektem dlouhodobě.

Pro více informací kontaktujte naše oční centrum na telefonním čísle XXXXXXXXXXX, XXXXXXXXXXX.

S pozdravem
Špačková Kateřina, odborný oční lékař

MUDr. David Klečka  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 9 odpovědí
Dobrý den
otázka účinnosti skleroplastiky je skutečně diskutabilní a názory na ní nejednoznačné.Pokud nedojde ke komplikacím samotná operace jistě oku neuškodí,ale nelze zaručit její efekt.Navíc ve vašem věku je nutno myslet i na to,že příčinou nárůstu mínusových dioptrií může být nejen pokračující progrese (horšení) původní vady ale i např.počínající změny v oční čočce - tzv sklerotizace,kdy by samozřejmě skleroplastika neřešila příčinu horšení.
Případné provedení skleroplastiky nemá vliv na pozdější provedení jiné refrakční operace -např.výměny čočky
S pozdravem
dr.Klečka
RCP
soona1  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, můj syn byl v roce 2000 na scleroplastice, má 6 dioptrií. Vše je v pořádku, žádné potíže neměl, dioptrie jsou ustálené. Je 12 let po operaci. Má nějaké omezení ? Konkrétně zvedat těžké věci. Děkuji za odpověď. Soňa Kynčlová
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
děkuji, jsem rád, že Váš syn má vše v pořádku. Střední krátkozrakost, kterou má je určitým mírným rizikem odchlípení sítnice, proto proto by nemusel dělat vzpírání a jiné extrémně namáhavé činnosti. Jinak v běžném životě si nemusí dělat žádné starosti.
S pozdravem
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
sice záleží na nálezu sítnice. Ale vzhledem ke středně těžké myopii je vhodné vyvarovat se zvedání velmi těžkých břemen, hlubinnému potápění, a rovněž se doporučuje vyvarovat se velkých ran na oko (box). U takových činnosti je mírně zvýšené riziko odchlípení sítnice. V souvislosti s prodělanou skleroplastikou nejsou žádná omezení. Pro běžný život ho to tedy nijak nelimituje.

Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
děkuji za dotaz.
Sítnice oka s vysokou myopií je vždy poněkud více ohrožená amocí,tedy odchlípením sítnice,takže bych doporučovala vyhýbat se kontaktním sportům i zvedání těžkých břemen.
V běžném životě jej tato vada nemusí v ničem omezovat.
MUDr.Kateřina Šinclová
xernie  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,podstoupil jsem již skleroplastickou operaci...po 5 letech...jsem zjistil při návštěvě optiky nárůst dioptrií pravého oka o1,5 dioptrie...levé ale zůstalo stabilizované po celou dobu.To znamená že 1 oko je více namáhané než to druhé ....co by jste mi doporučili,když se chci zbavit brýlí úplně?(op:-8,5 ol:-6,5)
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den, já myslím, že by nebyl problém odstranit dioptrie laserovým zákrokem-nejlépe lasik pomocí femtosekundového laseru.
Na naší klinice DuoVize navíc nabízíme doživotní garanci, vadu Vám dolaserujeme, pokud se Vám ještě zhorší. Více se poinformujte na XXXXXXXXXXXXXX, zákrok Neolasik nebo Neolasik HD.
S pozdravem
Oční klinika NeoVize Brno  |  Basic member  |  Brno
  • 167 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
refrakční vada by měla být odstranitelná laserem, jak uvádí Dr.Jerhotová. Pokud máte vzhledem k počtu dioptrií tenkou rohovku a laser by nedokázal plně odstranit všechny dioptrie, pak je k dispozici možnost implantace fakické nitrooční čočky - analogie kontaktní čočky, která se ale vloží do oka (ne na oko).
S pozdravem a přáním pěkného dne,

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční
Viniční 235
615 00 Brno-Židenice
Česká republika
Tel.: +XXXXXXXXXXXXXXX, +XXXXXXXXXXXXXXX
Mobil: +XXXXXXXXXXXXXXX
e-mail: XXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXX
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
dioptrickou vadu bude možné odstranit laserem nebo implantací nitrooční fakické čočky (jak píše kolegyně - obdoba kontaktní čočky umístěná v oku). Záleží na tloušťce rohovky. Pokud by laserový zákrok byl hraniční a byla by případná dokorekce znovu narostlých dioptrií neproveditelná, pak bych doporučil fakickou čočku a do budoucna ponechat možnost lehkého dolaserování. Nejvhodnější bude obratit se na Vámi vybranou kliniku ke konzultaci.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

xernie  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 2 odpovědí
Takže pokud tomu dobře rozumím nebude se muset podstoupit skleroplastika znovu na zastavení růstu?Tím myslím to pravé oko ...u kterého je patrný nárůst.Aby se dál nezhoršil zrak a tím i zůstal ustálený.Pro další zákrok ...už ten laserový a konečný.Je mi do 30 let a oči se stále ještě mohou vyvíjet.Mohu jít tedy rovnou na laserovou metodu ....bude tam záruka toho že po operaci se mi rapidně nezhorší zrak?.Děkuji za odpovědi...moc mi to pomůže při dalším rozhodování.

Reakce na xernie

MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
záruka není nikdy, jen je velká pravděpodobnost, že po 30.roce věku k progresi víceméně nedochází a za druhé, že pokud bude rohovka dostatečně silná, dají se dorostlé dioptrie dolaserovat.
Rozhodně nemluvím o progresi velké, čekat lze tak maximálně do 1,5-2 dioptrií.
S pozdravem

Reakce na xernie

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
provedení skleroplastiky nezaručí s naprostou jistotou zastavení progrese dioptrické vady, ale výrazně ji zpomalí a jen vyjímečně i zastaví. Pravděpodobnost nárůstu dioptrií po 30. roku života je již nízká a tak opakování skleroplastiky nebude nutné. Po provedení jakékoli metody odstraňující dioptrickou vadu Vám nikdo nezaručí, že se znovu vada neobjeví, ale již by nemělo jít o víc jak o 2 dioptrie. A takovou vadu je možné dodatečně odstranit. Právě s ohledem na možnost budoucí dokorekce je nutné zvažovat laserový zákrok pro případ nedostatečné zbytkové tloušťky.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
netynka  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den, chci se zeptat, dcera 10let, nosí čtvrtým rokem brýle (myopie), na kontroly chodíme 1x za půl roku a vždy máme velké zhoršení, např. o jednu dioptrii, nyní jsme na - 4,25 v 10letech!!Už jsem z toho zoufalá!!!!léčíme se ještě se štítnou žlázou, jak dioptrie zastavit, co jíst, čím oči posílit, jsou vitamíny,které by nám mohli pomoci???Neustále jen měníme skla a brýle, což stojí nemalé peníze.....už opravdu nevím,poraďte prosím.
Jarinka  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobry den,Dcera ma diagnozu-Myopia gt.maioris o.u.cum astigmatismo v.s.progresia,Anisometropia,Coloboma maculae luteae o dx.Dezintegrovany PRE O.U.FOKO D 25 PO -10,00Ds -3,00Dcyl ax10,LO- -8,5Ds -2,5Dcyl ax 170,do bl.add.plus2,5 Ds .Na klinike v Bratislave nam odporučaju skleroplastiku nasa pani doktorka nam radi radsej podšiť ,prichytiť sietnicu ,aby sme aspon jedno fungujuce oko poistili,PO okruhly kolobom 3/4 PD SIETNICA V CELOM ROZSAHU S deštruovaným pigment.epitelom,cievy užšie,centralne s paravaskul,pružkami,Aky je vaš nazor??Dakujem

Krátkozrakost - Související videa