Vysoké dioptrie a operace očí

Jana  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den,
objednala jsem se na refrakční zákrok laserem na jednu z očních klinik, jelikož mají výrazné slevy.Na vyšetření jdu za dlouhou dobu a nutí mě to přemýšlet.Mám -10 na pravém a -8 na levém oku+jiné oční vady,které si nepamatuji (tuším jen že se jedná o astigmatismus a tupozrakost). Nepociťuji zhoršování dioptrií,jejich stav přetrvává něco kolem 10 let. Před 15 lety mi moje oční lékařka zákrok nedoporučovala s tím,že by se mi vrátilo šilhání.Nyní je mi 30 let a mám za sebou 2 přirozené porody.Žádné jiné zdravotní problémy nemám,ani alergie.Neberu ani žádné léky.
Je to velice omezující a mám strach, že mi nepomohou.
Je prosím nějaká šance,že mi na klinice oči odoperují laserem? A když ne laserem, je nějaký levnější způsob než faktická čočka?
Velice děkuji za odpověď.Přeji pěkný den.
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 294 odpovědí
  • 45 Likes
Milá Jano, kliniku byste neměla vybírat podle ceny. Levnou kvalitu totiž na trhu nenajdete. Komplikace po operaci, dlouhé vleklé zdravotní problémy nebo nedostatečná pooperační péče. S těmi problémy se běžně setkávají pacienti při nevhodném výběru oční kliniky. Hodně nízká cena totiž v žádném případě nepokryje náklady na skutečně špičkové a zkušené lékaře, na kvalitní přístroje a především na předoperační a pooperační péči. Na klinice by vám měli provést precizní vstupní vyšetření, které trvá 2-3 hodiny a měla byste dostat veškeré informace a nemít pochybnosti.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 1174 odpovědí
  • 36 Likes
Dobrý den paní jano, mohu jen souhlasit s kolegyní. Zde by neměla rozhodovat cena, ale odbornost pracoviště a Vaše důvěra v místní personál. U takto vysoké vady je indikace laseru hraniční a bude vše záviset na tloušťce Vaší rohovky. Navíc bude vhodné provést i strabologické vyšetření (k přesnému zjištění šilhání a spolupráce očí), aby jste se opravdu po lasru nerozšilhala, případně dokonce neměla dvojité vidění. Když by nebylo možné provést laser, tak ve Vašem věku bych jinou variantu než fakickou čočku nezvažoval. Až cca za deset let je možné zvážit výměnu vlastní čočky, tedy v podstatě operaci šedého zákalu a tím ovlivnění dioptrií. Tam je cena okolo 10 tis za oko a na dálku by Vám zůstaly -2,0 až -3,0dioptrie a četla by jste i v budoucnu jen po sundání brýlí.

S pozdracem MUDr. Vladimír Korda
Oční klinika OFTEX Pardubice
Prim. MUDr. Petr Novák  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 49 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den.
Asi se jen připojím k předchozím komentářům. Laserové operace provádím od roku 1995 a měl jsem tak možnost ovlivnit život spousty lidí. Je to krásná práce, když se dělá seriózně a když na první místo kladete bezpečnost a spokojenost pacienta. O to smutnější jsem již delší dobu, když sleduji vývoj refrakční chirurgie u nás.
Když si člověk koupí levné, nekvalitní potraviny, bude mu špatně den, dva, možná týden. Podstoupit zákrok na očích s hlavním argumentem - je to výhodná sleva mi přijde děsné. Může to negativně ovlivnit kvalitu života pacienta i na trvalo.
Mohu poradit následující. Podstupte DŮKLADNÉ vstupní vyšetření a nechte si vyložit všechny možné komplikace. Pak si vše v klidu rozmyslete. Na pomyslné misky vah na jedné straně budete klást očekávané přínosy a straně druhé všechna možná rizika. To by měl být hlavní argument Vašeho rozhodnutí a cena až na druhém, třetím místě.
Přeji Vám, aby Vaše rozhodnutí bylo správné a abyste nikdy nelitovala.
S pozdravem
prim. MUDr. Petr Novák
Refrakční Centrum Praha
Související recenze a zkušenosti

Související videa

Doktor ve Vašem okolí