Vyhlídky v léčbě tupozrakosti

Vyhlídky v léčbě tupozrakosti

KarelS  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den, sice můj příspěvek přímo nesouvisí s laserovými operacemi očí ale zaznamenal jsem, že do tého diskuze přispívají renomovaní odborníci (MUDr. Rozsíval, MUDr. Hycl.....) a tak bych toho rád využil a pokusil se získat odpověď na svojí otázku. Jsem tupozraký na jedno oko, na druhé vidím zcela bez problémů, žádnou dioptrickou vadu nemám. Tupozrakým okem nepřečtu ani menší písmena zde na monitoru ze vzdálenosti cca 30-40 cm, do dálky vidím o trošku lépe. Chtěl bych se zeptat jaká je podle Vás šance, že bude tupozrakost u dospělých lidí v budoucnu léčitelná. Současná medicína tvrdí, že tupozrakost v dospělosti už léčit nejde, ale není to spíše tak že současná medicína „neví jak“ tu tupozrakost léčit? Existuje podle vás šance že se tohle někdy změní (přece jenom kdybyste např. před 50 léty tvrdili že bude nějaký laser na odstranění dioptrií tak by každý řekl že to je nesmysl). V současné době mi je 20 a chtěl bych se zeptat jestli je nějaká šance, že když si budu denně na pár hodin okluzorem zakrývat zdravé oko, že se ta situace trošku zlepší? Nedávno jsem narazil na jeden článek o tupozrakosti, kde se očního lékaře (MUDr. Petr Novák Refrakční centrum Praha) ptali co by se stalo, kdyby tupozraký člověk ztratil svoje zdravé oko. A doktor Novák odpověděl že i v takovém případě existuje šance na zlepšení, že když mozku nezbyde jiná šance než vnímat tím tupozrakým okem, že může dojít k určitému zlepšení. Jaký na to máte názor? Díky za odpověď.
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 132 odpovědí
  • 6 Likes
Vážený pane Karle,
děkuji Vám za Váš příspěvek. Tupozrakost vzniká v dětství, když vjem jednoho oka je horší než oka druhého a potlačením horšího obrazu se mozek zbavuje dvojitého vidění za cenu větší čí menší ztráty prostorového vidění a vnímání jedním okem. Tento mechanismus umíme rozrušit v dětství, v pozdějším věku to již obvyklými postupy nejde. Jak správně pan primář Novák napsal, pokud je mozek donucen používat pouze tupozraké oko, stav se do určité míry zlepší.Pozorujeme to i po některých refrakčních výkonech. V současné době probíhá intenzivní výzkum přenosu signálu z oka do mozku, neboť někde na této cestě je vjem blokován. Cílem je najít přenašeče vjemu a ovlivnit je příznivým způsobem tak, aby bylo vnímání obnoveno v plné kvalitě. Tento výzkum je velkou nadějí, neboť v dětské populaci je 5 a více procent šilhajících a proto počet lidí, kteří jsou postiženi tupozrakostí je poměrně vysoký. Věřím, že úspěch bude dosažen v kratším horizontu než Vámi uváděných 50 let pro refrakční lasery.
S pozdravem
M68.V.  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý večer,
rád bych se informoval o tupozrakosti. Když jsem byl malý, nosil jem okluzor, na zdravém, levém oku. Na pravém jsem měl předepsány dioptrie +3. Cca v 18. letech jsem brýle s těmito +3 dioptriemi přestal nosit. Nyní je mi 43 let, jsem po refrakční operaci pravého oka (+3 dioptrie) femtolaserem. Na blízko s tímto tupozrakým okem vidím po 2 dnech dobře, rozostřilo se ale maličko vidění do dálky, plus vidím jaksi maličko zamlženě. Dotaz zní, zda tyto vady ve vidění odezní po několika týdnech či měsících nebo jde o vady, které se již nevylepší? Subjektivní dojem z celkového vidění je horší (díky mlze a rozostření na dálku), na blízko ale na to pravé laserované oko vidím bezvadně.
Děkuji za odpověd
M68.V.

Reakce na M68.V.

MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den, stabilizace při Vaší vadě může trvat až 3-6 měsíců, Vaše příznaku jsou nejspíše přechodné.
S pozdravem

Reakce na MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.

M68.V.  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
děkuji moc za každé info.
V současné chvíli jsem z tohoto doufám, pooperačního stavu, zklamán. Levé oko funguje stále výborně, ale s pravým okem, se kterým jsem viděl dobře, ostře do dálky mi bohužel tuto službu ve stávající chvíli neposkytuje (vidím neostře, rozmazaně). Zlepšilo se pouze čtení s tímto tupozrakým okem, nicméně subjektivní pocit je, že 2 dny po operaci jsem s tímto okem četl dobře, ostře a nyní se i toto zhoršilo.
Pokud by měl tento stav setrvat do budoucnosti, rozhodně bych se pro tento zákrok nerozhodl - kvalita mého vidění je v současné chvíli horší než před zákrokem.
Nevím také, zda a jak mohu oku po operaci "pomoci"?
Děkuji za info,
hezký den,
m68.V.

Reakce na M68.V.

M68.V.  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
chci se iformovat, zda se upraví (jestli vůbec a popř. v jakém časovém horizontu) cyl. vada oka po operaci (před operací 0, nyní přístrojové měření -1,25, subj. -1). Po operaci dalekozrakého oka (s tupozrakostí) jsem měsíc po operaci.

Děkuji za info,
s pozdravem
ing. Michal Vaněk
Daniel
Daniel  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 2 odpovědí
Vážený pane doktore, chtěl bych Vás požádat o názor a radu. Mám děvítiletého syna u kterého byla zjištěna tupozrakost na pravém oku při devítileté prohlídce a následném vyšetření očního lékaře.Na sedmileté prohlídce bylo ještě vše vpořádku, na oko viděl bezproblémů. Moje otázka zní, je možné aby se tupozrakost projevila mezi sedmým a devátým rokem ? Co může být příčinou takové změny ? Může se jednat o něco jiného než o tupozrakost ? Děkuji předem za odpověď. Daniel

Reakce na Daniel

prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 132 odpovědí
  • 6 Likes
Vážený pane,
pokud v 7 letech bylo opravdu vše v pořádku, pak jde nejspíše o ne zcela přesnou diagnosu. Bude potřeba zkontrolovat zdravotní záznamy a posoudit zrakové funkce, není obvyklé, aby se tupozrakost bez zjevné příčiny objevila v tomto věku. Pokles zrakových funkcí může být způsoben např. vrozeným onemocněním sítnice, které se v tomto věku začalo projevovat a které může odhalit vyšetření její funkce.
S pozdravem

Reakce na prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO

Daniel
Daniel  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 2 odpovědí
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď. Pokud by se skutečně jednalo o tupozrakost zjištěnou ve věku devíti let, má léčba pomocí okluzoru naději na úspěch ? Alespoň částečný ? Syn na tupozraké oko vidí, dokonce bez brýlí čte, předměty ve větší vzdálenosti rozeznává, jsou však jako přes matné sklo.Pokud léčba pomocí okluzoru nepomůže a my se s tupozrakostí nechceme smířit,naší nadějí je výzkum přenašečů signálu,o kterém jste psal. Můžete mi prosím sdělit kdo se tímto výzkumem zabývá ? Případěně jiné bližší informace ? Děkuji předem Daniel

Reakce na Daniel

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den pane Danieli,
tupozrakost projevená v tomto věku je velmi vzácná. Proto bych u syna doporučil celkové oftalmologické vyšetření zaměřené na sítnici, aby se nepřehlédl jiný problém. Léčbu pomocí okluzoru a brýlí nezatracujte ani v jeho věku. Za zkoušku to rozhodně stojí. Jsou známy příklady i desetiletých, kdy se amblyopie po důsledně dodržované terapii výrazně zlepšila.


V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na Daniel

anonym  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, tupozrakost většinou vzniká v mladším věku než mezi 7. a 9. rokem, ale pravdou je, že do 9 let se ukončuje vývoj zraku a může k tupozrakosti dojít. Byla bych ale opatrná ve stanovení této diagnosy a napřed je třeba vyloučit všechny jiné příčiny snížení zraku, jako je onemocnění očního pozadí nebo předních očních tkání. Rozhodně nechte provést ještě druhý názor a podrobně dítě vyšetřete, zda nejde o jinou příčinu. Tupozrakost může vznikat z dioptrické vady, ze šilhání, z úrazu, z někokikadenního zakrytí oka a podobně. Pokud máte zájem o vyšetření obraťte se, prosím, na recepci naší oční kliniky DuoVize, tel: 777 643 020, recepční Vás rádi objednají na vyšetření. S pozdravem MUDr. L. Valešová

Reakce na anonym

M68.V.  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý večer,

mám dotaz, jak dlouho je nutné po operaci kapat "umělé slzy". Mám po operaci 14 dní, žádné problémy s okem nepociťuji. Je doporučeno dál kapat umělé slzy a jak dlouho?
Děkuji za info,
M.V.

Reakce na M68.V.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
to je velmi individuální, ale určitě kapte do další kontroly (předpokládám kontrolu měsíc od zákroku). Tam Vás bude ošetřující lékař informovat, zda již můžete vysadit. Umělé slzy pomáhají předcházet problémům jako je pocit písku, řezání apd., takže když nejsou žádné subjektivní problémy je to optimální stav. Někteří pacienti kapou jen ten první měsíc a u jiných je to záležitost i několika měsíců.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
Marek  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
také trpím tupozrakostí na levé oko, ale snažím se i o sebemenší zlepšení.
Brýle někdy sice nenosím, ale pak si beru brýle s okluzorem např. k PC a zjistil jsem, že oko se mi zlepšilo. Teď zkouším oko cvičit jen s okluzorem. Je možné, že by mi to pomohlo více?

Reakce na Marek

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
v kombinaci s brýlemi budou výsledky lepší. Důvodem je zlepšení zrakové ostrosti s nasazenými brýlemi. Ale neočekávejte zázraky. Pproběhlo i několik studií, které potvrdili možnost velmi mírného zlepšení i u dospěých dodržující pravidelnou stimulaci tupozrakého oka v řádů mnoha měsíců. Ale záleží i na stupni tupozrakosti a Vašem věku.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
monty092  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

trpím tupozrakostí na levé oko. Dělá mi to problémy hlavně při práci, když sleduji téměř pořád to samé místo. Prvních pár hodin vidím dobře, ale potom začínají být oči unavené a nedokáží se soustředit na drobnější části. Lze tomuto nějak pomoci?

Děkuji za odpověď. M

Reakce na monty092

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
navštivte oftalmologa. V některých případech pomůže předpis brýlové korekce pro zrakově náročnou činnost. Pokud je rozdíl vysoký, tak pak je lepší kontaktní čočka.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Oční klinika NeoVize Brno  |  Premium member  |  Brno
  • 167 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
skutečně se zdá, že dogma o tom, že tupozrakost nelze v dopělosti ovlivnit přestává platit. Opakovaně jsou popisováni pacienti, kteří přišli o své lepší oko a jejich tupozraké oko se "rozkoukalo". Je ale otázka zda jste schopne ve vašem případě vytvořit takovou situaci aby vaše tupozraké oko dostávalo podněty odpovidáající situacím, kdy pacient ztratil lepší oko. Nicméně můžete to zkusti. Zakrývejte zdravé oko v siutacích které jsou zrakové významené - pokud to vydržíte několiklet možná uvidíte výsledek - málokdo to ale vydrží, Ideální by bylo hrát se zakrytým lepším okem dynamické počítačové hry - ty jou nejlepší stimulanas.
Zdravím
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize

Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235
615 00 Brno-Židenice

Telefon: +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 700  Telefon , +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 707  Telefon
Mobil: +  420 ... Zobrazit číslo 420 775 858 700  Telefon
Fax: +  420 ... Zobrazit číslo 420 533 306 113  Telefon
E-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz

gregorien
gregorien  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
DObrý den. Jmenuji se Mirek a od 5ti let trpím tupozrakostí levého oka. Mám problém přečíst tento text na monitoru ze vzdálenosti 15cm. V součastné době mi je 21 let a léčbu oka jsem ukončil cca v 13 letech kdy se i přes snahou mou a snahu lékařů nezaznamenal žádné zlepšení. Chtěl jsem se zeptat zda se mi postupem času nemůže tupozrakost zhoršit natolik , abych například oslepl na levé oko. Pravé mám naprosto v pořádku. V poslední době (měsíc asi) jsem začal trpět silnými migrénami kdy mě bolí pouze levá půlka hlavy. K bolesti hlavy se přidávají i závratě a pocit zvracení. Většinou tato bolest trvá tak 90min. poté pomalu ustupuje. Když jsem si zkoušel při migreně promnout levé oko, hodně mě bolelo na dotyk. Pravé vůbec. Chci se zeptat zda tyto problémy mohou být způsobeny tupozrakostí mého levého oka. Předem díky Mirek
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 132 odpovědí
  • 6 Likes
Vážený pane,
děkuji Vám za dotaz. Obecně není důvod, aby se tupozrakost ve Vašem věku dále zhoršovala. Stran Vašich obtíží bude dobře navštívit očního lékaře, popřípadě neurologa, aby byla zjištěna příčina. Probíhají studie tupozrakosti s cílem zjistit kde v mozku přesně je blokáda přenosu signálu z oka, ve Vašem věku máte dobrou šanci, že se dožijete zlepšení.
S pozdravem

Reakce na prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO

Radana  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
je mi 41 let a jsem od dětství tupozraká na pravé oko, levé mám naprosto v pořádku. Během posledního roku mám pocit, že se moje vidění znatelně zhoršuje, text na monitoru pravým okem nepřečtu vůbec, ani z té nejbližší vzdálenosti, i když ještě před pár lety to šlo. Jinak čtu bez problémů bez brýlí, ale mám pocit, že se v poslední době pružnost zaostřování zhoršuje. Je nějaká šance na zlepšení pomocí očí chirurgie?
Děkuji za odpověď.
Radana

Reakce na Radana

prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 132 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
děkuji za dotaz. Vaše obtíže nesouvisí s tupozrakostí, ale jsou prvním projevem tzv. presbyopie, česky vetchozrakosti, která je způsobena postupným poklesem pružnosti oční čočky - tím se zaostřování do blízka zpomaluje, až po 50. roce života téměř ustane. Klasickým postupem je předpis brýlí na čtení. Existuje celá řada operačních postupů k řešení této vady, ale jejich použití je při funkčním jednom oku potřeba pečlivě zvážit, neboť všechny mají svá pro a proti. Jistě Vám v refrakčním centru, které si vyberete, rádi poradí.
S pozdravem
Oční klinika NeoVize Brno  |  Premium member  |  Brno
  • 167 odpovědí
  • 12 Likes
Milý Mirku. Dalšího zhoršování nebo oslepnutí tupozrakého levého oka se nemusíš obávat. Tupozrakost bývá spojena s vyšším počtem plusových dioptrií. Dokud je člověk dítě nebo mladý dospělý je schopen díky pružnosti oční čočky tyto dioptrie přeostřit a nedělají mu problémy. Později ale začíná mít zaostřovací aparát problém, což se projevuje jeho křečí a problémy, které popisuješ. Samozřejmně, že definitivně bychom to potvrdili až po vyšetření. Pokud by to bylo jak myslím, stálo by za to dioptrie odstranit pomocí laserové operace. Zbavil by ses potíží a navíc by se i o pár řádek zlepšilo vidění tupozrakého oka.
Protože se jedná o plusové dioptrie byl by ideální zákrok femtosekundovým laserem typu NeoLASIK.
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize

Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235
615 00 Brno-Židenice

Telefon:  517 ... Zobrazit číslo 517 070 700  Telefon ,  517 ... Zobrazit číslo 517 070 707  Telefon
Mobil:  775 ... Zobrazit číslo 775 858 700  Telefon
Fax:  533 ... Zobrazit číslo 533 306 113  Telefon
E-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz



prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Brno
  • 15 odpovědí
Dobrý den pane Mirku

Vaše oční potíže jsou natolik závažné, že vyžadují komplexní
a detailní vyšetření a na základě zhodnocení všech testů
si Vám dovolím navrhnout optimální léčebný postup, který Vám
opravdu pomůže. Pokud máte zájem objednejte se prosím
telefonicky nebo e- mailem na osobní vyšetření a konzultaci u mne:
XXXXXXXXXXX (336), XXXXXXXXXXXXXXXXXX

S pozdravem

Prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA
přednosta oční kliniky LF MU a FN Brno
Patrik  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den

Jmenuji se Patrik.Je mi 18 let. V 6 letech jsem prodělal operaci očí kvůli šilhavosti. Oči se mi lepší ale pořád jsem na levé oko tupozraký. Se čtením textu na cca 30 až 50 cm problém nemám. Akorád jsem se hlásil k armádě a vším jsem prošel jen na oční prohlídce jsem zhořel. Je nějaká reálná šance že by se to dalo ještě napravit? Nechci to vzdát. Předem děkuji za odpověď
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 132 odpovědí
  • 6 Likes
Vážený pane Patriku,
děkuji za dotaz. Armáda má vysoké požadavky při přijímání nových vojáků z povolání vzhledem k těžkým podmínkám, kterým jsou v reálných situacích vystaveni. Tupozrakost je porucha vývoje vidění, většinou spojená se šilháním, která se relativně úspěšně léčí do 6 - 8 let věku. Ve Vašem případě již nelze stav současnými možnostmi ovlivnit. Nemohu Vám podat příznivější zprávu.
S pozdravem
MíšaK.
MíšaK.  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, zajímalo by mě jestli může být tupozrakost dědičná?Měla ji moje mamka na stejném oku.Nevím že bych v dětství šilhala ani jsem nemusela nosit brýle.Ted je mi 21let a na levém oku mám 2dioptrie a pravém žádnou.Brýle mám byly mě doporučeny na dálku a řízení a na televizi.Přiznám se že brýle moc nenosím,nemůžu si na ně moc zvyknout.Ale nezlenivý mi oko po nošení brýlí?A jak už jsem vyčetla operativně se toho zbavit nedá že?Děkuji předem za odpoved´.
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
záleží na stupni tupozrakosti,zřejmě u Vás převládají potíže vyplývající spíše z tzv. anizometropie - většího dioptrického rozdílu mezi lepším a slabším okem. Taková vada určitě za odstranění stojí, sama pozorujete, že na brýle si zvyknout nemůžete, jako mnozí jiní pacienti s takovýmto dioptrickým rozdílem. Pokud by se při předoperačním vyšetření zjistilo,že se správnými dioptriemi je na "slabším" oku také dobré vidění, mohla by jste být s výsledkem operace příjemně překvapená.
Hezký den,
Oční klinika NeoVize Brno  |  Premium member  |  Brno
  • 167 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
bohužel nepíšete, jaké dioptrie máte na levém oku, zda -2D enbo +2D. Pokud by se jednalo o -2D, pak je pravděpodobnost tupozrakosti levého oka malá, protože pravé oko bez dioptrií koukalo vždy do dálky a levé oko s -2 dioptriemi bylo ve výhodě při pohledu do blízka a proto ani nemělo důvod "zlenivět". Pak by laserové odstranění dioptrií na levém oku pro Vás mělo velký význam a zbavilo by Vás potíží, které uvádíte.
Vše je před eventuální operací nutné pečlivě vyšetřit.
Pokud se budete chtít objednat na vyšetření, zavolejte prosím na níže uvedená tel. čísla. Sekretářky vás budou informovat o aktuálních termínech na objednání.

S pozdravem a přáním pěkného dne,

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční
Viniční 235
615 00 Brno-Židenice
Česká republika
Tel.: +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 707  Telefon , +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 700  Telefon
Mobil: +  420 ... Zobrazit číslo 420 775 858 700  Telefon
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
Blanž  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,je mi 43 let a jsem tupozraká na levé oko a to tak že nic nepřečtu a vidím jen obrysy, pravé oko je v pořádku. Cca 5 let nosím brýle, vždy po roce až dvou je třeba zvýšit dioptrie a v současné době potřebuji na čtení ještě silnější dioptrie. Podle různých článků, jsem se dočetla,že tupozrakost je obrana oka při šilhání, že se jakoby oko samo zaslepuje, nešlo by to řešit transplantací oné zaslepené části oka? Jsem naprostý laik. Děkuji Blanž
Petr  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
studuju 5.rokem LF v Olomouci,po škole bych se rád orientoval na oční lékařství,můj problém je ,že jsem na levé oko tupozraký +3dioptrie pravé je bez,brýle nenosím dívám se pravým okem.
Nemám ambice na složité oční operace,líbí se mi ambulantní péče,lasery apod. proto by mě zajímal Váš názor jestli mám v této oblasti oboru šanci? Například jestli jsem schopný pracovat se šterbinovou lampou? A mám nosit při tom brýle.
Bohužel během praxe ve 4.ročníku jsem neměl příležitost si to zkusit,posléze jsem jen můj problém diskutoval s místní očařkou a bylo mi řečeno,že to lze. Moc mě zajímá víc názoru,jestli není drze s takovýma očima usilovat o místo očaře? Díky za odpověď Petr
Alena  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
v dětství mi byla zjištěna tupozrakost, ale bohužel pozdě. Nosila jsem nějakou dobu okluzor, ale nyní, v dospělosti, nemám pocit, že by došlo na tupozrakém oku ke zlepšení. Vzhledem k charakteru práce, kdy 8 hodin denně koukám do počítače, mám na zdravém oku také nějaké dioptrie na dálku, ale s tím se dá snadno žít.
U toho tupozrakého oka pozoruji za poslední cca.3 roky šilhavost. Oční duhovka u nemocného oka je jakoby výše postavená, než u "zdravého" oka. Začíná to být vidět, např. na fotkách. Chtěla bych se zeptat, zda jde operativně odstranit pouze ta šilhavost? Jak jsem se dočetla v různých diskuzích, samotná tupozrakost už zřejmě odstranit nepůjde, že.

Předem děkuji za odpověď

A.Kubátová
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 132 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
děkuji za dotaz. Operace šilhání v dospělosti je možná a je hrazena pojišťovnami. Záleží na konkrétní situaci co se týče prognosy dalšího vývoje. Tupozrakost se v dospělosti účinně léčit nedá. Při práci, kterou vykonáváte je důležité, aby i minimální vady lomivosti oka - refrakce byly korigovány, pomůže Vám to zlepšit zrakovou pohodu.
S pozdravem
tomy  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
dobry den,slysel jsem ze nejaka pani trpela malou viditelnosti videla nepatrne jenom stiny a souviselo to i z mozkem,podstoupila operaci a zlepsilo se ji to ja mam dedicnou tupozrakost na obe oci a je mi 18 let nosim cocky ktery vyhovuji vic nez bryle a vidim s nima s obema ocima mezi 50% a 60% videni bez nich dost spatne vidim a kdybych si v budoucnu nasetril penize a vyhledal bych ty nejlepsi odborniky a podstoupil podobnou nejakou specialni operaci sitnice,ktera souvisi z reakci mozku tak by snad bylo mozne slo aspon o trochu neco zlepsit.nevite o tom neco co si o tom myslite?dekuji moc
Michal256  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobrý den,

před rokem a půl jsem chtěl jít na laserovou operaci. Tak trochu oklikou mi říkali, že to půjde, akorát mám i strabismus, tak nejdřív chtěli, aby mi ho odoperovali (nějaké to zkrácení nervu, který dovoluje oku šilhat). Šel jsem s otcem za nějakým doporučeným odborníkem v Praze a ten v podstatě po chvíli řekl, že to není možné. Že by mi maximálně odstranily dioptrie atd. už si moc nepamatuji co přesně říkal...

Mám tedy strabismus, levé oko tupozraké, a na obě oči jsem krátkozraký i dalekozraký - nebo nevím jak se tomu říká - polopatě nevidím na žádnou vzdálenost ostře, když nemám před okem žádnou pomocnou čočku (brýle, kontaktní čočky). Tenkrát před rokem a půl jsem nosil 18 let brýle a od té doby nosím kontaktní čočky. Jedna paní doktorka tedy našla nejvhodnější variantu (jak jsem říkal, vidím špatně na všechny vzdálenosti a tím pádem nemůže tedy korigovat vše...), abych co nejlépe viděl. Na dálku a střední vzdálenost je to dobré, ale na blízko (když čtu knihu například) to není úplně ideální, když je to hodně blízko nebo je oko slabé, tak musím zaostřit natolik, že to levé oko začne tímto vlivem šilhat. Ovládám to a poznám, když šilhám, ale prostě problém je, že potřebuji zaostřit i na bližší vzdálenost, ale zároveň nechci šilhat...

Chtěl jsem se zeptat, jestli je ta operace strabismu k něčemu v případě, že bych chtěl nosit dál čočky, ale chtěl bych se zbavit jen toho šilhání... co myslíte?

Reakce na Michal256

Michal256  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Předem děkuji :) Snad jsem to napsal srozumitelně

Reakce na Michal256

Oční klinika NeoVize Brno  |  Premium member  |  Brno
  • 167 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
Před rozhodnutím v tak komplexním případě, jako je Váš je nutné podrobné strabologické vyšetření. Bez něj se nelze seriozně vyjádřit k indikaci operace ani možnému přínosu zákroku.
Pokud budete mít zájem, můžete se objednat ke strabologickému vyšetření na naší klinice na níže uvedených telefonních číslech.

S pozdravem

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční
Viniční 235
615 00 Brno-Židenice
Česká republika
Tel.: +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 707  Telefon , +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 700  Telefon
Mobil: +  420 ... Zobrazit číslo 420 775 858 700  Telefon
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
Vojta  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
mám na Vá dotaz. Na internetovém serveru jsem četl,že počítačové akční hry můžou částečně zlepšit tupozrakost i v pozdějších letech života. Osobně mám 18 let a trpím tupozrakostí. Šilháni je docela v míře,avšak při detailnějším pohledu jde poznat že trpím touto chorobou. Chtěl bych jsem se zeptat jestli jde dopilovat zrak touto novou metodou a jestlí se může zhoršit zrak když začnu nosit okluzor i v mých 18 letech? Lze nějak zamezit vzrůstajícímu počtu dioptrií?

předem děkuji za odpovědˇ. S pozdravem Vojta
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
ano, je pravda, že u některých pacientů vedla dlouhodobá stimulace tupozrakého oka ke zlepšení kvality vidění i v pozdějším věku. Ale nečekejte, že dosáhnete naprosto perfektního vidění. Je třeba zakrýt lépe vidoucí oka a každý den cvičit - obreslování, hraní akčních her, u dětí se doporučují stavebnice...zkrátka zrakově náročná činnost - a to po dobu alespoň jednoho roku. Zrak lepšího oka se nezhorší, když budete dodržovat okluzi na max 2 hodiny denně. Předpokládám, že na tupozrakém oku máte hypermetropii. Při ní nejde zabránit narůstání dioptrické vady, ale lze ji odstranit buď laserem nebo implantací nitrooční fakické čočky.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
anonym  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
dobrý den, je mi 55 let, od dětství jsem tupozraká na levé oko, nikdy neléčená, nikdy jsem nešilhala. že mám jedno oko "jiné" jsem si začala uvědomovat až v dospívání. V současné době mám pravé oko v pořádku, před 3 lety jsem začala nosit brýle na čtení, na tupozrakém oku mám +4 dioptrie, na zdravém oku mám jednu dioptrii na čtení. Přesto tupozrakým okem vidím velmi špatně, číst nemůžu vůbec, i přes brýle vidím tímto okem jakoby v mlze. Protože pravým okem vidím dobře, tak si myslím, že levé v podstatě nepoužívám - laicky. Zatím mně to nijak neomezuje, jen mám strach do budoucna aby se něco nestalo s pravým okem, to bych v podstatě asi oslepla.
Myslíte si, že s ohledem na věk , oční vadu bych měla šanci podstoupit nějakou operaci ? Já si myslím, že ne, ale prý se tupozrakost už operuje s dobrými výsledky. I když z této diskuze jsem to nevyčetla.
Děkuji za odpověď.Daniela.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den paní Danielo,
tupozrakost se nedá odstranit, ale dá se zmírnit odstraněním plné dioptrické vady, do jaké míry by to pomohlo právě Vám, bude otázkou předoperačního vyšetření v rámci konzultace (u nás bezplatné). V dospělosti je již jedno, jestli zákrok provedeme ve třiceti nebo padesáti letech. Pokud by se náhodou něco stalo s lepším okem, tak podle zaznamenaných případů, dokáže mozek do jisté míry obnovit spojení s tupozrakým okem a je tak dosaženo lepší zrakové ostrosti (ale ne tak jako u zdravého oka).Pokud by se odstraněním vady dosáhlo výrazného zlepšení vidění, pak by byla nejvhodnější metodou byla tzv. prelex, tedy náhrada Vaší přirozené čočky čočkou umělou.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
jitka
jitka  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobrý den,muj syn trpí tupozrakostí,nosíme okluzory nejdříve jsme nosili na pul dne,naposledy nám paní doktorka řekla že vidí zlepšení a stáhla na 2hod.denně,chci se vás zeptat zda když to paní doktorka snížila na 2.hod muže se to tupozraké oko zase zhoršit?Děkuji
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den, schémata nošení okluze se na jednotlivých pracovištích mohou trochu lišit, ale myslím si, že to nejpodstatnější je pravidelně vidění kontrolovat. Nedojde-li k poklesu vidění, je okluze dostačující.
S pozdravem
Zdenek B.
Zdenek B.  |  návštěvník  |  Britská Kolumbie
  • 1 odpovědí
Zdravim,

chtel jsem se optat, jsem nejspis tupozraky na obe oci s tim ze mam 2,5 a 3,5 dioptrie... Vsimam si, ze mam prave oko silnejsi a proto vice s nim koukam, resp. kdyz neco ctu a nebo potrebuji vic videt, jinak je mi to jedno a muzu pouzivat obe oci ale vzdy si musim vybrat to kterym koukam, zni to zvlastne, ale je to tak. Text ktery ted pisu vidim normalne pravym i levym okem z dalky cca 40cm, jedine co mi hrozne vadi je to, ze kdyz koukam tak druhe kouka vzdy jinam, naucil jsem se ruzne koukat aby to vypadalo ze koukam obema ocima, ale furt na to musim myslet, uz jsem si proste zvykl :-)... Neda se provest nejaka operace aby obe oci vzdy koukali stejne? A jeste mam druhy dotaz, je mi 27let a chtel bych podstoupit laserovou operaci, tak abych nemusel nosit bryle, da se tato operace provezt kdyz mam tupozrakost? S tim, ze bych asi dal klidne nosil bryle, ale mam rad sport a v nekterych sportech mi proste bryle vadi... kontaktni cocky jsem zkusil, ale dal jsem za ne 3tis. a mel jsem je 3x na sobe, protoze mi vubec nevyhovovali... dekuji za odpoved. Zdenek
Oční klinika NeoVize Brno  |  Premium member  |  Brno
  • 167 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den, vlastní tupozrakost úplně vyléčit nejde. Lze, ale výrazně zlepšit vidění odstraněním přidružené dioptrické vady. Nakolik lze vidění zlepšit není možné říci bez vyšetření vašich očí. Ale i částečné zlepšení stojí za to.

Případný termín vyšetření prosím dohodněte na níže uvedených číslech.

Děkuji za váš dotaz, s pozdravem a přáním pěkného dne,

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční
Viniční 235
615 00 Brno-Židenice
Česká republika
Tel.: +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 707  Telefon , +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 700  Telefon
Mobil: +  420 ... Zobrazit číslo 420 775 858 700  Telefon
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
z Vašeho popisu si nejsem zcela jist, o jakou poruchu zrakových funkcí se jedná, a proto nemůžu navrhnout její řešení. Je tedy nutná konzultace a podbrobné vyšetření binokulárních funkcí. Tupozrakost není možné vyléčit. Ale její dopad na kvalitu vidění je možné snížit odstraněním plné dioptrické vady. Ovšem do jaké míry by to pomohlo právě Vám je otázkou již zmíněného vyšetření. Další možností je vyhledání zkušeného kontaktologa, který s Vámi vybere vyhovující čočku. Občas se stane, že čočka první volby nevyhovuje a je nutné upravit některý parametr. Správně by Vám měla být naaplikována zkušební čočka a teprve pokud ta sedne, tak si koupit celé balení.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
dasa  |  návštěvník  |  Cataluña
  • 2 odpovědí
Dobry den

Je mi 36 let, mam 2 male deti 3 roky a 17 mesicu. Nosim - dioptrie 4,5 na pravem oku a 4,75 na levem oku. Nechala jsem si prezkouset zrak z duvodu koupe novych bryly, optometricka mi sdelila ze jsem tupozraka a moje videni je spatne na obe oci zhruba 60%. Chtela jsem se zeptat jak je mozne ze dodnes mi jen rikali ze jsem kratkozraka, nosim bryle od 12 let, zacinala jsem pul dioptrii, dioptrie 4 na levem oku a 4,5 na pravem oku nosim 9 let
0,75 dioptrie mi pridali po porodu prvniho ditete. Myslim si ze jsem nikdy nevidela perfektne nebo precetla pismenka na druhem radku odspodu
Da se s tim neco delat? Predtim jsem nejakou dobu vydrzela cvicit ocni cviky a premyslim se k nim vratit. Optometricka rekla ze mi ani neprida na dioptriich ze bych stejne asi o moc lip nevidela, coz je pravda a ja jsem
na svoje bryle zvykla. Myslite si ze ocni cviky pomahaji, nebo treba noseni tvrde kontaktni cocky pouze pres noc, ktera upravuje zakriveni rohovky a pres den se nemusi nosit bryle?
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
když optometristka zkonstatovala, že vidění nelze vykorigovat optimálně (aspoň na těch 90 %, jak uvádíte, že jste dříve viděla), tak doporučuji navštívit očního lékaře pro vyloučení jiné patologie oka. Že by se u Vás vyskytla tupozrakost v tomto věku je vysoce nepravděpodobné, protože míra tupozrakosti se fixuje po dokončení vývoje zrakových funkcí (nejdéle v 13 letech). A Zda je stav řešitelný záleží na příčině.
Ortokeratologie (tedy nasazení trvdé kontaktní čočky na noc) je opět řešením jen dioptrické vady...čili by se korigovala dioptrie, která ještě zlepšuje vidění (u Vás 4,5 a 4,75). Neřeší to příčinu snížení zrakové ostrosti, ať už je jakákoli. Čili je to jen jiná metoda korekce zraku (jako jsou brýle a klasické kontaktní čočky). Oční cviky jsou prospěšné jen v někrých případech a bez vyšetření není možné říct, zda Vám pomohou, ale rozhodně neuškodí.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX , GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

dasa  |  návštěvník  |  Cataluña
  • 2 odpovědí
Dobry vecer

dekuji za odpoved, asi jsem se spatne vyjadrila, drive jsem videla lepe (alespon podle meho pocitu)
jelikoz jsem cvicila ocni cviky ale uz si bohuzel nevzpominam az kam jsem docetla pismenka na tabuli, urcite ne vsechny radky, minimalne 2 odspodu jsem urcite neprecetla.
Jsem kratkozraka a bryle jsem zacala nosit od 12 let. Prekvapilo me
ze prave v mem veku mi sdeli ze jsem tupozraka, a to na obe oci, i kdyz je pravda ze moji
rodice si mysli ze od detstvi trochu silham. Je treba mozne ze si toho zatim zadny lekar nevsiml? nebo se horsil zrak po porodu?
v kazdem pripade navstivim ocniho lekare

Reakce na dasa

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
právě sdělení diagnózy tupozrakost je ve Vašem věku zvláštní, a proto bych doporučil dovyšetření. Pokud je přítomen mikrostrabismus (do 5° úchylky), pak je jeho přehlédnutí možné, obzvlášť když nemáte problémy. Zhoršení zraku po porodu je také možné, ale v naprosté většině stačí navýšit dioptrie a vidění je opět takové jako předtím.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

Soňa  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, je mi 20 let, trpím krátkozrakostí a astigmatismem. Brýle nosím od 6 let a v součastné době mám kolem 4 dioptrií na levém oku a 3 na právém. Před pár dny jsem si nechala udělat vyšetření na klinice Lexum, abych mohla podstoupit laserovou operaci. Nicméně jsem byla velmi překvapena zprávou že operace v mém případě a věku je prakticky zbytečná z důvodu velmi brzkého vrácení dioptrií v ještě horší podobě. Až při tomto vyšetření mi byla zjištěna tupozrakost levého oka, ale nešilhám. Na obou očích mám velmi silně zakřivenou rohovku, která je navíc v jednom místě velmi slabá. Myslíte, že s odstupem let bude možné operaci provést s menším rizikem navrácení dioptrií? A je možné aby se tupozrakost nadále zhoršovala(dívám se výhradně zdravým-pravým okem)?

Reakce na Soňa

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
podle dodaných údajů lze usoudit na nestabilitu refrakční vady, což se časem změní. Případná tupozrakost se ve Vašem věku již nezhoršuje. Ale větším problémem je ono protenčení rohovky doprovázené astigmatismem a silně zakřivenou rohovkou. Tento popis svědčí pro anomálii na rohovce, kvůli které nebude laserová operace proveditelná bez velkého rizika ani v budoucnu.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
Dagmar  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
Je mi 2é let, zhruba ve 2 letech mi zjistili na pravé oko tupozrakost. Levé je naprosto v pořádku. Vada oka se tedy začala řešit. V té době jsem na pravém oku měla +4 dioptrie na levém 0. nosila jsem okluzor. Zhruba od 12 let do součastnosti mám na pravém oku pouze +2 dioptrie a na levém stále nulu tudíž se nějakých 8 let dioptrie nepohly a doktorka mi řekla, že už se ani o moc nezlepší, spíše se mohou zhoršit. Chtěla jsem se zeptat, jsem naprostý lenoch co se týče nošení brýlí, nelíbí se mi a dost často na ně zapomínám. dotaz tedy zní, zda by bylo možné na tupozrakost nosit čočky.
Předem děkuji
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
brýle samozřejmě můžete nahradit kontaktními čočkami. Tupozrakost je funkční vada u jinak zdravého oka, takže v tomto překážka rozhodně není. V úvahu rovněž přicházejí metody refrakční chirurgie.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

Jana79  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den.Můj syn bude mít za 3měsíce 8let.V 7,5letech mu byla zjištěna tupozrakost a nosíme půl roku brýle na jednom oku 4dioptrie na druhém nic.Na kontrole 29.8 nastalo dle paní doktorky zlepšení za což jsme strašně moc rádi a dodržujeme nošení okluzoru 3h denně.
Jsem teď velice mrzutá jelikož syn před dvěma dny někde odložil brýle a nemůžeme je najít.Chtěla bych se zeptat jak máme teď postupovat a jestli se mu zase oči v případě například týdenního nenošení brýlí a okluzoru vrátí do špatného stavu,když jsme byli rádi za zlepšení.
Můj hlavní dotaz jsou hlavně ty brýle.Pokud je nenajdeme jak máme postupovat v případě nových brýlí.
Stačí dojít do optiky s papírem od paní doktorky kde je vše napsáno nebo musíme k paní doktorce?Velice Vám děkuji za Vaší odpověď.S pozdravem Šibová Jana

Reakce na Jana79

Jana79  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Zapomněla jsem se ještě zeptat jestli máme i nadále nosit okluzor 2-3h denně když momentálně nemáme ty brýle.Díky Šibová

Reakce na Jana79

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den paní Šibová,

nejlepší je zavolat si na pracoviště, kde se syn léčí a nechat si vystavit recept a ten si pak jen vyzvednout (bez vyšetření a bez čekání). Pokud máte toto pracoviště daleko a máte zprávu, kde jsou jasně uvedeny předepsané dioptrie, tak Vám v optice vyrobí brýle na Vaše přání. Dokonce by Vám v optice vyrobili brýle i když jen řeknete, jaké dioptrie chcete.
Brýle jsou u syna velmi důležité a do doby než budou náhradní (nebo se naleznou původní) tak opravdu alespoň lepte okluzor. Ale ty brýle to chce co nejdříve, jinak opravdu může dojít ke zhoršení na původní stav.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
oldkmet  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
jsem od narození tupozraký na jedno oko-levé. Nosím brýle na dálku a do blízka. Lze mojí oči vadu operovat a nebo k lepšímu korigovat ?
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
bez podrobného vyšetření se nelze přesně vyjádřit. Pokud se jedná o vrozenou tupozrakost (např. při vrozeném šedém zákale), tak šance na zlepšení stavu je poměrně malá. Jestli ale tupozrakost nastala v důsledku neléčení dioptrické vady (nejčastější), tak tu je možné operačním odstraněním dioptrií vylepšit, ale ne zcela odstranit.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
katka  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,u mé dcery 5,5roku byla zjištěna tupozrakost,nosila okluzor celý den,po třech měsících nošení na prohlídce jsme zjistili,že jsme celou dobu zakrývali špatné oko. Je ještě nějaká šance,že to ještě zachráníme? Děkuji za odpověd Katka
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
nic nevzdávejte a se stejným odhodláním se pusťte do zakrývání správného oka. Šance na zlepšení tu jistě je.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den, já předpokládám, že když se budete ihned stejně intenzivně věnovat zakrývání správného oka, tak ano, nebojte se.
S pozdravem
katka  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,děkuji za odpověd,ještě se zeptám, brýle má +1,5D a +2D ,musí se nosit celý den? A ještě,jestli se nezhorší zdravé oko,když bude zakryté celý den? Děkuji za odpověd
Janicka.023  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den,u male mi pred mesicem zjistili,ze je tupozraka v dubnu ji byli 3roky.Oko zalepujeme 3:1(3dny zdrave oko,1 den spatne oko)a bryle mame s 5 dioptriemy. Jak jsem se docetla u deti se da tupozrakost lecit,nerada bych neco prosvihla.muzete mi prosim poradit na koho se obratit?A na kolik cca ta operace vyjde? Dekuji za odepsani :D
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 548 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den paní Janičko,
žádná operace nedokáže odstranit tupozrakost. Pouze se v dospělosti dá provést refrakční zákrok k odstranění doptrické vady, čímž se vidění vylepší, ALE tupozrakost se tím nevyléčí. Efektivní léčba je možná jen do věku 6 (max. 8) let. V podstatě je nutné přinutit mozek, aby obnovil plnou komunikaci s horším okem. Toto se děje na úrovni nervových impulsů. Léčba probíhá právě pomocí předpisu brýlí (tak se co nejvíce zlepší vidění) a zalepuje se lepší oko. Tím je mozek nucen koukat jen tím horším okem, a aby byla byla orientace v prostoru lepší, tak se tupozrakost bude postupně odblokovávat. Léčbu je možné podpořit pleoptickým a eventuálně ortoptickým cvičením. Nebojte se, nic jste neprošvihla ani nezanedbala. Lepte dle pokynů ošetřujícího oftalmologa a buďte nekompromisní v nošení brýlí.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Šárka  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
dceři 7,5let zjistili tupozrakost na pravé oko. Dostala na pravé oko dioptrie +3,5, na levé (zdravé) +1. Doporučení máme zakrývat zdravé oko 4-6hodin denně. Zajímalo by mne, zda je to dostačující (zda nemá být zakryté celý den). A dále zda se může zakrytí dávkovat během dne (třeba 2 hodiny ráno, 2 hodiny v poledne, 2 hodiny večer), když dcera např. čte nebo kreslí, nebo je lepší 6 hodin v kuse ? Jaké je prosím v tomto věku šance na zlepšení a v jakém časovém horizontu ? Děkuji. Šárka K.
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
dostačující to podle mě je, na našem pracovišti také doporučujeme 4 hodiny denně, jen připomínám, že tzv. aktivně - tzn. s okem opravdu nějak pracovat - navlékat, vybarvovat, i číst, od věci není ani hrát nějaké počítačové hry. Tyto 4 hodiny doporučuji v jednom kuse. Dřívější celodenní zakrývání se neukázalo jako přínosné. Pro začátek doporučuji takto cca 2 měsíce, pak zkontrolovat vidění a okluzi snižovat. Jen je potřeba zdůraznit, že zlepšení nebude tak rychlé a kompletní, protože se vada zjistila poměrně pozdě, ale je třeba pro to udělat maximum.
S pozdravem

Související recenze a zkušenosti

Spokojený/á

Byla jsem velmi spokojená s celým procesem - od objednání až po kontrolu po zákroku. V Refrakčním centru jsou příjemní lidé, všechno mi několikrát trpělivě vysvětlili. Operace sama o sobě nebyla tak děsivá, jak jsem se b... Více 

Doktor ve Vašem okolí